fbpx

Platformă de știri și opinii

PSD Dâmbovița: Proiecte noi pentru comunele Răzvad și Niculești și idei de soluții pentru Guvernul Orban

in Actualitate/Politică by
Banner

Luni, 04 mai, la PSD Dâmbovița a avut loc o nouă conferință de presă, întâlnirea realizându-se și de această dată online.

La conferință au participat: Radu Popa – vicepreședintele PSD Dâmbovița, Emanuel Spătaru – primarul comunei Răzvad și Dorinel Soare – primarul comunei Niculești.

Printre subiectele de actualitate, cum ar fi măsurile luate pentru combaterea răspândirii coronavirusului, social-democrații au vorbit și despre investiții, despre proiecte începute anul trecut, care vor fi finalizate, despre noi proiecte care urmează să fie implementate atât în comuna Niculești, cât și în comuna Răzvad, dar și despre faptul că nu există un plan pentru relansarea economică a companiilor din România.

„Am intrat în această conferință de presă pentru a vă comunica și eu câteva lucruri extrem de importante care se derulează în  momentul de față în comuna Răzvad.

Deși ne aflăm într-o situație extraordinar de grea pentru cei mai mulți dintre noi, în comuna Răzvad vreau să vă informez că se lucrează în continuare, că au fost demarate proiecte noi și că le continuăm pe cele vechi, indiferent de vreme. Sigur că merge mai greu, sigur că ritmul de lucru este unul mai mic decât ar fi trebuit să fie în mod normal, dar asta nu înseamnă că ne-am oprit.

Zilele trecute am demarat lucrările de canalizare dinspre Valea Voievozilor către Răzvad, lucrări de canalizare care sunt efectuate de-a lungul DN 71. Ele vor fi efectuate și pe partea stângă și pe partea dreaptă a drumului, unde se va introduce rețeaua de canalizare și vor fi montate și branșamentele pentru fiecare locuință.

Lucrăm și în satul Gorgota la branșamentele pentru rețeaua de apă, proiect demarat anul trecut. Aici lucrarea a mers un pic mai greu și sunt un pic supărat pe constructor, motiv pentru care i-am solicitat prin mai multe adrese să se mărească efectivul oamenilor în șantier și să finalizăm într-un timp cât mai scurt.

În proiect am avut un număr de 250 de branșamente, dar numărul acesta nu asigură toți locuitorii, însă am vrut să avem un număr minim de care să fim siguri că se va utiliza. Vom merge până la ultima casă și vom asigura branșamente pentru fiecare gospodărie, pentru fiecare cetățean.

Această lucrare va fi gata în aproximativ două luni, sperăm ca atunci cetățenii satului Gorgota să se bucure de o rețea de apă.

Vreau să vă spun că se lucrează și pe proiectele de asfaltare. Avem un proiect de asfaltare cu finanțare europeană, este un proiect prin care am reușit să asfaltăm mai multe străzi, aproape 9 km.

La momentul de față, acest proiect este lucrat în proporție de 80%. Mai avem foarte puțin, așteptăm ca pe DC 16 să se finalizeze montarea branșamentelor care necesită tăierea drumului, lucrat undeva la aproape 50%, mai bine de 50%.

Va fi o lucrare destul de complexă, destul de grea, motiv pentru care vreau să le solicit cetățenilor comunei Răzvad să dea dovadă de înțelegere și de puțină răbdare.

Lucrăm și pe proiectul de asociere cu Consiliul Județean, un proiect care vizează asfaltarea a 2,8 km.

Avem în derulare procedura de achiziție publică pentru construirea unei noi grădinițe în comuna Răzvad. Este un proiect extrem de important. Cred că vom avea una dintre cele mai frumoase grădinițe din județ! Sper ca cel târziu de 1 iunie, de Ziua Copilului, să facem o surpriză copiilor și să demarăm lucrările pentru această grădiniță. Este o grădiniță extrem de importantă și de necesară pentru comuna Răzvad, numărul de copii fiind destul de mare și, în prezent, copiii din Răzvad merg într-o clădire veche, într-o clădire care este depășită. Acest proiect va fi finanțat prin bugetul local. Sper să putem să finalizăm acest proiect, pentru că dacă la începutul anului aveam o strategie și un plan foarte bine stabilit, se pare că în momentul de față lucrurile sunt puțin mai grele. Nu cred că este un secret pentru nimeni că veniturile la bugetul local au fost diminuate destul de mult. Am căutat să facem economii de la absolut toate capitolele pe care le avem.

Mai avem un alt proiect care este în derulare: modernizarea și reabilitarea școlii din Valea Voievozilor, proiect pe care l-am început anul trecut, în luna septembrie, cu care eram destul de întârziați, însă, din fericire, aici am recuperat foarte mul, constructorul s-a mișcat foarte bine și am promis atunci când am început că de 1 iunie, de Ziua Copilului, vom face inaugurarea acestei școli. La momentul de față suntem în grafic și vreau să cred că ne vom ține de cuvânt!

Să revenim un pic și la tema de actualitate. Din fericire, în comuna Răzvad nu avem în prezent niciun caz confirmat de persoană infectată cu COVID-19. La momentul de față, nu mai avem nicio persoană aflată în autoizolare. Am avut, timp de o lună de zile, un număr destul de mare, o medie de 80-90 de persoane aflate în autoizolare, persoane care au fost verificate în fiecare zi de către colegii mei din Primărie cât și de colegii de la Postul de Poliție Răzvad.

Începând de săptămâna aceasta vom achiziționa măști și le vom distribui pentru fiecare cetățean din comuna Răzvad, mai ales în ideea în care, după 15 mai, ele vor deveni obligatorii în spațiile închise sau

în mijloacele de transport. Tot în ședința de săptămâna trecută am discutat o situație extrem de importantă: situația copiilor. În aceste două luni s-a mers foarte mult pe învățământ online și am constatat că nu foarte mulți copii beneficiază de un dispozitiv și mai ales de internet acasă, motiv pentru care am verificat economiile care au fost făcute la tot ceea ce înseamnă școală, pentru că s-au făcut economii începând de la transportul pentru profesori, până la gaze, curent și alte utilități care nu s-au consumat în această perioadă. Motiv pentru care am discutat cu conducerea școlii și vom achiziționa tabletă pentru fiecare copil care nu deține acasă un astfel de dispozitiv. Nu știu dacă vorbim de 90% dintre  copii sau de toți copiii, dar părintele va da o declarație pe proprie răspundere. Dacă va fi necesar să achiziționăm pentru toți copiii, o vom face fără niciun fel de problemă. Trebuie să le asigurăm dreptul la învățământ, să le asigurăm o cale de comunicare cu profesorii!”, a declarat Emanuel Spătaru, primarul comunei Răzvad.

A luat cuvântul și Dorinel Soare, primarul comunei Niculești: „În legătură cu principalul proiect pe care l-am avut și l-am finalizat, extinderea alimentării cu apă și extinderea canalizării, suntem în faza de a preda către Compania de Apă, urmând să obținem avizele de la Apele Române, de la DSP. Am finalizat și construirea Căminului Cultural, urmând să se mai facă ceea ce intră în sarcina Primăriei, respectiv utilitățile. Amânăm inaugurarea pentru atunci când se va permite.

Celălalt obiectiv, construirea grădiniței cu program prelungit în Niculești, este realizat în proporție de 60%, se lucrează. Sperăm să finalizăm până la începutul anului școlar, dacă și timpurile ne vor permite.

Am în desfășurare licitație la câteva segmente de drum, în asociere cu Consiliul Județean. Sperăm să reușim să finalizăm în acest an această investiție. Avem aproape gata de începere proiectul pentru reabilitarea și dotarea școlii cu clasele I-VIII de la Niculești. Sperăm să începem săptămâna viitoare și să finalizăm până la 15 septembrie.

Proiectul cu cea mai mare încărcătură este introducerea rețelei de gaze în localitate. Suntem în faza în care urmează a se deschide documentațiile de licitație în data de 19 mai.

În legătură cu coronavirusul, vreau să vă spun că suntem într-o situație bună prin faptul că, până în momentul de față, de la declanșarea acestei pandemii nu s-a înregistrat niciun caz pozitiv. Am avut rând pe rând persoane izolate, s-au respectat aceste restricții. În momentul de față mai sunt 5 persoane în carantină , alte 7 au ieșit ieri. N-au fost probleme. Oamenii au înțeles și au respectat în cea mai mare parte obligațiile pe care le au.

Ca sumă  alocată pentru depășirea acestei situații, la nivelul Primăriei, se ridică la 30.000 de lei, prin achiziționarea de materiale de protecție, de dezinfectant ș.a.m.d.

După cum știți, la nivelul localității funcționează un centru de asistență medico-socială, unde avem internate 55 de persoane. Până în momentul de față s-au descurcat destul de bine. Nu avem niciun cazd de infectare, s-a dispus măsura izolării la domiciliu a celor două ture a câte 10 persoane, pe 27 a intrat tura a doua în serviciu.

Ni s-a alocat de către CJD suma de 15.000 lei, am mai adăugat și noi de la bugetul Primăriei încă 5000 de lei către centrul de asistență medico-socială, pentru a putea face față acestei situații pentru că cele 10 persoane din fiecare tură sunt  izolate în incinta centrului și trebuie să li se asigure mâncarea și cazarea.

Sperăm ca după 15 mai să reluăm activitatea într-un alt ritm și cu constrângeri mai puține.”

La finalul conferinței de presă, Radu Popa, vicepreședintele PSD Dâmbovița, a adăugat: ” De 49 de zile, niciun lider PNL nu a ieșit în fața țării să spună cu fapte, cu date, cu cifre, cu sume, în ce a constat preocuparea Guvernului PNL față de români. Suntem în a 49 zi de criză și o tăcere zgomotoasă acompaniază toată această situație pe care n-am mai traversat-o niciodată. România a intrat în cea mai violentă, cea mai dureroasă criză din istoria modernă și constatăm că nici Ministrul Muncii, nici Ministrul de Finanțe, nici Primul-ministru, nici alți lideri, foarte vocali altădată, nu vin în fața românilor să spună concret care sunt măsurile pe care le au în vedere pentru relansarea economică. E nevoie de un plan concret, cu măsuri concrete. Sunt companii în România care așteaptă o soluție de la Guvern! 

Cer conducerii PNL Dâmbovița, domnului Virgil Guran, să facă o conferință de presă în cae să anunțe două măsuri pe care le-a gândit pentru români: una națională, pentru că lucrează cu Primul-ministru și are o anvergură națională, și una regională sau județeană.

Ar trebui acordat un sprijin concret pentru  toate companiile mari, nu doar pentru IMM-uri, prin acordarea de împrumuturi din trezorerie cu dobândă zero, pentru că oamenii nu au bani să achite taxele și impozitele în perioada următoare și nu au bani să își desfășoare activitatea.

A doua soluție este implementarea unui alt model economic, care a fost implementat cu succes în Elveția și care înseamnă contribuția  statului cu până la 10% din cifra de afaceri a anului trecut, prin împrumuturi acordate tuturor companiilor. 

Ar mai fi o soluție: un memorandum pentru amânarea tuturor taxelor pentru că oamenii, companiile mari, nu vor avea bani să achite aceste taxe. Dacă bagi 200-300 de mii de companii în insolvență, bugetul se prăbușește.

Printre primele soluții pe care Guvernul ar trebui să le ia ar fi o plafonare a costului la facturile de utilități, pentru că, știm cu toții, la baza piramidei nevoilor sociale stau aceste trei condiții: apa, energia electrică și gazul. Dacă nu avem apă, nu avem curent și nu avem gaze, nu ne putem spăla, nu putem ieși din casă să mergem la muncă, nu ne putem desfășura minimele activități zilnice.

De două luni de zile nu avem nicio conferință de presă, Prefectul tace. Ați ascultat primarii cum se plâng, nimeni nu le spune nimic.

E nevoie să ne împrumutăm urgent pentru a deschide investițiile. Fiecare zi de întârziere înseamnă dobânzi mai mari, înseamnă bani mai mulți, se scumpesc banii cu fiecare oră. Agricultura ar putea fi o soluție!”

Distribuie pe
Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top