Titus Corlățean: pseudo-președintele și patrioții de conjunctură vor capital electoral

in Actualitate/Opinii by
Banner

În plină pandemie COVID-19, a explodat o ”bombă” mediatică menită să inflameze vâna românismului și să dea apă la moară specialiștilor în (dez)informare politică. Element cu puternice conotații electorale, proiectul de Lege privind autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc a devenit calul de bătaie al politicienilor aflați în campanie electorală – deși preocupările guvernanților ar fi trebuit să fie cu totul altele, într-o perioadă în care românii mor pe capete din pricina disfuncțiilor din sănătate, economia e cu un picior în groapă iar educația…

Tonul răfuielilor politice l-a dat președintele Iohannis, care ne-a reamintit abrupt că năravul politicianist nu are lecuire: într-un discurs care ia-r fi îmbolnăvit de invidie pe cei trei corifei ai stalinismului autohton – Ana, Luca și cu Dej – Klaus Iohannis le-a spus românilor că PSD are înțelegeri secrete cu premierul maghiar pentru a vinde Ungariei Ardealul!

Pe lângă neghiobia colosală de a acuza, din poziția de președinte al României, premierul unei țări vecine și aliat important în structurile euro-atlantice, de o asemenea monstruozitate, fără alte dovezi decât sloganuri electorale, Klaus Iohannis dovedește că este imun la penibil și ridicol.

”Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor”, rostea căznit dar apocaliptic președintele ”tuturor românilor”.

Care este, de fapt, adevărul? Pe lângă strădania lui Klaus Iohannis de a avea ”guvernul lui” și parlamentul lui”, în ciuda impardonabilei escaladări a comportamentului și limbajului cu accente ultranaționaliste, situația are o explicație cât se poate de banală: proiectul de lege inițiat de doi deputați UDMR a fost respins de toate comisiile de specialitate din Camera Deputaților, însă nu a mai apucat să intre pe ordinea de zi, pentru votul în plen, pentru că a venit criza iar ședințele de plen ale Camerei au fost suspendate.

Până când, procedural, s-a organizat votul final online, era deja târziu, proiectul a fost considerat adoptat la data de 25 martie. Ori, votul din Camera Deputaților fiind consultativ (for decizional fiind Senatul) nimeni nu a acordat prea mare atenție subiectului. Și așa ar fi rămas, probabil, până la respingerea în Senat, dacă președintele Iohannis nu ar fi considerat că poate scoate ceva capital electoral din acest subiect.

IMPORTANT: Legea respectivă a fost adoptată tacit la 25 martie! De ce iese președintele abia acum, la mai bine de o luna, cu această temă? 

Într-o video-declarație pentru presă remisă simultan cu declarația președintelui Iohannis, vicepreședintele senatului, social-democratul Titus Corlățean anunța că proiectul nu are nicio șansă să fie aprobat.

”PSD va vota împotrivă și va respinge acest proiect”, a declarat senatorul Titus Corlățean despre documentul încriminat, despre care a declarat că este ”un proiect de lege profund neconstituțional” și că s-a ajuns în această situație din pricina conjuncturii. Trecerea de la ședințele în plen cu prezența fizică a deputaților în sala de ședință la ședințele online, a dat peste cap programul de la Camera Deputaților, mai multe proiecte de lege – printre care și cel al deputaților UDMR – nemaifiind dezbătute și votate în termenele stabilite.

Din nou întrebarea: cine ce câștigă din ațâțarea românilor împotriva ungurilor și a românilor împotriva românilor?

Rolul președintelui în escaladarea acestui scandal fără fond a fost adus în discuție, din nou, în ședința de astăzi a Senatului. În plen, senatorul Titus Corlățean a reamintit că scandalul nu ar fi fost posibil fără ”intervenția nedemnă” a celui pe care liderul PSD îl numește ”pseudo-președinte” – Klaus Iohannis.

Ieșirea nervoasă a președintelui Iohannis marchează o nouă și tristă premieră: acuzațiile la adresa șefului guvernului maghiar sunt fără precedent în ultimii 30 de ani, de pe vremea când Ceaușescu acuza ”agenturili” că destabilizează țara și că – ei, da! – vin ungurii să ne ia Ardealul!

Iată cum, din considerente pur electorale, asistăm la o piesă pusă prost în scenă: un președinte de naționalitate germană, care vorbește căznit limba țării al cărei președinte este, reînvie bau-baul ”pericolului maghiar” și îi asmute pe români împotriva ungurilor.

 

Banner