RECURS LA PREZENT. Şcoala vieţii, care are toţi băieţii

RECURS LA PREZENT. Senzaționalul bine temperat

in Opinii by
Banner

Este dumincă. Prima duminică după Paști! În popor i se spune duminica Tomii, a necredinciosului! Cum Sfintele Lăcașuri sunt închise ,,stăm pe carantină’’, cum ar spune un conațional de-al nostru.

Cu telecomanda în mână ne luăm aerul unor semizei și începem să butonăm. Ușurința cu care trecem de pe un canal pe altul, de la știri la documentare, de la sport la emisiuni culinare, face să ne credem stăpânii evenimentelor.

Suntem consumatori de informație! Ne hrănim cu ea! Aviditatea cu care căutăm ieșirea din cotidian i-a determinat pe cei ce ne vând informațiile să fie într-o goană nebună după astfel de produse. Evenimentul, prin excelență, este singular, dar fiecare încearcă să-l împacheteze cum știe mai bine, iar apoi îl livrează publicului. Iar publicul consumă!

Tu, consumatorul profesionist, cel care ai lumea la vârful degetului, la un click distanță, într-o amorțeală fizică și câteodată cerebrală, asculți și privești în gol!

Fratele, tovarășul, aliatul lui Spartacus într-o intervenție pe un canal de știri încearcă să ne transmită ceva, însă lungul șir de bipuri cu care îi este acoperit mesajul face ca acesta să devină și mai neinteligibil! Într-un târziu, când frecvența bipurilor devine mai redusă, aflăm că omul are o problemă la ,,mansardă’’ și se tot caută de leac pe la Poliție și Jandarmerie!

Neaducându-mi nici un plus de informație trec știrea la ,,daune colaterale’’ puse pe seama nevoii de rating! Aproape spasmodic mut televizorul pe alt canal de știri. Aici, la categoria activități domestice în timpul carantinei, cu un aer sapiențial, pandemicul Pandele nu se pierde cu firea! Nu! Face exerciții pentru un ,,corpore sano’’, poate, poate își mai vine în fire! Se pare că nu reușește, pentru că ea, Firea, comentează fiecare mișcare, punându-l într-o reală dificultate!

Iar schimb canalul! Și încă unul, și tot așa, până realizez că nici nu mai urmăresc ceva anume! Toate canalele tv ne anunță evenimente bombă, știri senzaționale, apocalipse, izbăviri, dezastre, minuni, un adevărat carusel al senzațiilor și al nervilor tari!

Oare cât vom rezista sub acest asediu informațional?

Setea de informație a omului contemporan poate fi leacul sau otrava minții sale!

Treizeci de secunde îmi atrag atenția un fragment dintr-un interviu al lui Denzel Washington, un dialog între vedete și presă pe tema nevoii de informație a omului modern și calitatea informației care i se livrează. El pune într-un taler al balanței nevoia acută, vitală de informare, beneficiile aduse de cunoaștere, iar în celălalt răul făcut  semenului prin livrarea unei informații eronate, informație adusă în spațiul public fără a fi verificată, fără a-i fi analizată utilitatea,calitatea sau verdicitatea. Doar livrată într-o competiție acerbă, de a fi primul, de a avea exclusivitate! Argumentația vedetei a lăsat fără cuvinte toți reprezentanții media care asistau la acea conferință de presă!

Ce este mai nociv pentru societate:

LIPSA DE INFORMAȚIE sau INFORMAȚIA GREȘITĂ?

Asemeni personajului shakspearian spun și eu: Aceasta este întrebarea!

Așteptările legate de un eventual răspuns la mai sus pusa întrebare fiind minime, cred că este momentul ca astăzi, mai mult ca oricând, să renunțăm la această vânătoare de senzațional, să ponderăm tendința de a fi mereu cu un pas în fața celorlalți fără a evalua consecințele, să înlocuim pactele faustiene cu pacte ale verității și, parafrazându-l pe distinsul nostru concitadin M.H. Simionescu, să redescoperim ,,Senzaționalul bine temperat’’!

Banner