Carmen Holban: Trebuie să sprijinim producătorii de medicamente din România!

in Parlament/Sănătate by
Banner

Deputat și vicepreședinte al PSD Dâmbovița, Carmen Holban face parte din Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, comisie care a avizat favorabil o modificare legislativă privitoare la sprijinirea producătorilor autohtoni de medicamente.

Proiectul legislativ a fost adoptat ieri în plenul Camerei Deputaților și aduce un sprijin fundamental pentru firmele românești din domeniul farmaceutic.

Sprijinirea producătorilor autohtoni este crucială, mai ales în situații de criză asemeni celei pe care o traversăm. Capacitatea de a produce intern medicamentele pentru lupta împotriva bolilor de genul Covid-19, făcând diferența între viață și moarte.

Tocmai de aceea, afirmă Dep, Carmen Holban, măsurile adoptate ieri în Parlament sunt vitale.

”Lipsa medicamentelor în farmacii și spitale, atât înainte de perioada critică, dar mai ales acum, este un fenomen care are la bază mai mulți factori.

Taxa de clawback, plătită de producătorii de medicamente, a fost un factor care a dus la retragerea multor medicamente din farmacii și spitale (3000 de medicamente și produse farmaceutice), această taxă fiind de 27%. Ieri, în Parlament, s-a votat plătirea acestei taxe diferențiat:
– pentru medicamentele produse pe o linie de fabricație în România taxa este de 15%
– pentru medicamentele generice taxa este de 20%
– pentru medicamentele inovative taxa este de 25%

Prin această diferențiere vom sprijini fabricile de medicamente din România. Avem 20 de fabrici de medicamente, iar producția lor trebuie susținută în această perioadă plină de incertitudini, dar și pe viitor. Sper ca măsura decisă în Parlament să determine încheierea crizei de medicamente!”, a anunțat Carmen Holban pe pagina personală de Facebook.

 

Banner