Ion Preda: Criza economică ne va afecta mai rău decât pandemia (VIDEO)

in Actualitate/Administrație by
Banner

Ferită până acum de molima care a provocat zeci de mii de morți la nivel global, comunitatea brăneșteană ar putea fi afectată serios de unda de șoc provocată în economie.

Este predicția primarului comunei, Ion Preda, care vede deja vârful icebergului: încasările la buget au scăzut dramatic, în raport cu anii precedenți.

Dacă cei care au amânat plata taxelor și impozitelor pe 2020 din pricina restricțiilor de circulație beneficiază de o prelungire a termenului până când pot plăti cu o reducere de 10%, adevărata provocare va fi aceea a contracției economice, reducerea profitului, dispariția multor firme, creșterea șomajului – toate acestea ducând și la o scădere dramatică a veniturilor la bugetele locale.

Impactul asupra comunităților cu venituri proprii modeste va fi și mai puternic, avertizează Ion Preda. Comuna Brănești adună din venituri proprii aproximativ 600.000 de lei. Oricum am privi-o, suma este departe de a asigura fie și doar funcționarea la cotă de avarie a aparatului primăriei. Iar în situația în care criza economică ce va urma va afecta grav veniturile din cota TVA sau din impozitul pe venit, administrațiile locale, mai cu seamă cele nu foarte bogate, vor avea probleme grave, în derularea proiectelor din localitățile respective.

Amenințarea este cât se poate de reală, fapt pentru care, afirmă primarul Preda, ”…va trebui regândit întreg proiectul de buget pe acest an și sigur vor fi probleme în implementarea proiectelor pe care le avem. Mai ales pentru cele finanțate de la bugetul propriu”, ne lămurește șeful administrației brăneștene.

Banner