PSD Nu vrea dobândă la dobândă! Ce proiect au depus social-democrații în Parlament

in Actualitate/Parlament/Politică by
Banner

Ziua de vineri se anunță a fi una foarte importantă din perspectiva votului din Camera Deputaților, care, teoretic, ar trebui să corecteze o eroare a guvernanților.

Una dintre deciziile așteptate cu sufletul la gură de români, a fost aceea care dădea posibilitatea celor afectați de criză, să amâne plata ratelor la creditele bancare. O măsură care ar fi oferit un balon de oxigen persoanelor fizice și ar fi putut face deferența între supraviețuire și faliment pentru mii de firme mici.

În forma adoptată de guvern, măsura este cel puțin discutabilă. Fie și dacă vorbim de faptul că, odată aprobată amânarea plății pentru un număr de până la 9 rate lunare, dobânda se capitaliza, adică se plătea dobândă la dobândă! În final, împrumutatul era înglodat și mai tare, în loc să fie ajutat!

De asemenea, criteriile pentru aprobarea amânării la plată sunt cu totul inacceptabile, interzicând accesul la acest instrument tocmai celor care au cea mai mare nevoie, cei care sunt cel mai grav afectați de criză. Iar lista minusurilor actului normativ, care lasă impresia unui document întocmit pentru a favoriza (și mai mult) băncile, este mult mai lungă.

Opoziția a anunțat de ceva timp că va veni cu propriul proiect, care va corecta neajunsurile Ordonanței Guvernului. Votul final pe va fi dat vineri, 3 aprilie, în Camera Deputaților.

Despre amendamentele social-democraților, Carmen Holban, Deputat PSD de Dâmbovița, spune că au în vedere corectarea unei nedreptăți inacceptabile, iar parlamentarii PSD vor vota pentru proiectul care elimină supra-dobânda,

”Fără costuri suplimentare! Aceasta este soluția CORECTĂ pentru amânarea ratelor românilor!”, este mesajul pe care îl transmite Carmen Holban, arătând că PSD susține, astfel, sprijinirea tuturor cetățenilor și firmelor mici afectate de criză.

”PSD propune suspendarea plății ratelor bancare, fără dobânzi și penalități, până la 31 decembrie 2020, pentru creditele luate de populație ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus.
Ieri, parlamentarii PSD au susținut și votat proiectul. Urmează Camera Deputaților, unde voi susține și vota propunerea de rambursare fără costuri suplimentare!

Vă reamintesc că Ordonanța de Urgență a guvernului Orban, inclusiv în a doua variantă, menține ”dobânda la dobândă” pentru orice tip de credit, cu excepția creditelor ipotecare luate de persoanele fizice. Nu vom accepta acest lucru!”(Carmen Holban)

Banner