Mai este Guvernul Orban al românilor sau a devenit Guvernul băncilor?!

in Opinii/Parlament/Social by
Banner

Din ce în ce mai des auzim, în ultimele săptămâni: ”dacă nu ne omoară virusul, o să murim de foame!”. Îngrijorarea românilor este cât se poate de justificată, dacă luăm act de incapacitatea guvernanților de a gestiona efectele extrem de grave, economice și sociale, ale crizei. Dramatica situație socială reprezintă o amenințare mult mai gravă decât virusul în sine!

În rarele momente în care reprezentanții puterii au părut interesați și de altceva decât de măsuri populiste, menite a limita proporțiile dezastrului electoral cu care se confruntă PNL, măsurile promise (pentru că, de facto, nu s-a făcut absolut nimic, totul este proiectat în viitor: ”vom face”, ”vom urmări”, se va…” etc) sunt nu doar insuficiente, ci și mai degrabă toxice pentru economia României – cu excepția marilor companii străine și a băncilor, de asemenea străine 100%!

Dimensiunile dramatice ale impactului social pe care îl are criza covid-19 în România este exprimată fără urmă de dubiu de numărul românilor care și-au pierdut locurile de muncă: peste 600.000 până în acest moment! Iar ”ajutorul” de la stat pentru cei rămași fără sursa de trai va veni peste 2-3 luni, timp în care angajatorii sunt obligați să asigure ei plata pentru angajații aflați în șomaj tehnic! Nu trebuie sa fii mare specialist ca să înțelegi cinismul guvernanților: mare parte dintre firmele mici abia aveau capital de lucru de la o săptămână la alta, nici vorbă să își poată permite să plătească salarii angajaților timp de 2-3 luni (având activitatea suspendată), până când și DACĂ Guvernul se învrednicește să returneze banii companiilor!

Mai apoi, Ordonanța Cîțu, (privind posibilitatea amânării la plată a ratelor la împrumuturile bancare) va avea drept rezultat îndatorarea și mai crâncenă a românilor. Capitalizarea dobânzii, pe care ministrul Cîțu a oferit-o românilor, este o dovadă de cinism monumental și va transforma românii cu împrumuturi în sclavii băncilor.

Soluții ar fi, cu condiția ca actuala putere să renunțe la autosuficiența distructivă pentru țară și să adopte de urgență măsuri pentru sprijinirea românilor, nu doar a capitalului străin!

Probabil că va fi nevoie de o mai fermă implicare a forului legislativ, Parlamentul, care ar putea corecta prin legi adoptate rapid derapajele și incompetența executivului. De altfel, s-au înmulțit luările de poziție ale parlamentarilor care critică debandada provocată de măsurile pompieristice ale Guvernului.

Bunăoară, deputatul de Dâmbovița Corneliu Ștefan critică deschis lipsa de reacție a puterii față de situația dramatică a românilor care, în această perioadă, au rămas fără un loc de muncă. Pe același palier al dezinteresului față de proprii cetățeni se plasează și strădania guvernului de a garanta profiturile uriașe ale băncilor, făcute pe spinarea românilor, chiar și în situația dramatică în care ne aflăm.

Milioane de oameni, rămași fără surse de venit sau cu spectrul șomajului planând amenințător într-un viitor foarte apropiat, vor fi spoliați de bănci cu binecuvântarea și prin măsurile legale adoptate de Guvernul Orban. Guvern care, în denumire, este Guvernul ROMÂNIEI, nu al multinaționalelor!

”Peste 600.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, iar Guvernul nu este capabil să genereze încrederea de care oamenii au atâta nevoie în astfel de momente.

Rămași fără sursă de venit, parte din ei îndatorați la bănci, românii privesc cu stupoare cum Cîțu, ministrul liberal al Finanțelor, nu încetează să se joace cu situația lor financiară.

Românii nu știu ce să mai creadă: vor plăti dobândă la dobândă sau nu vor plăti? Vor avea de plătit aceleași sume și după perioada de suspendare a plății creditelor sau se vor trezi și mai îndatorați? Când vor afla acest lucru?
Ani de zile băncile și-au scos din România profitul uriaș, chiar dacă, în 2019, PSD și ministrul Finanțelor de atunci susțineau că băncile declară pierderi pentru a nu da statului român niciun ban.

Cert este că așa percepe dreapta românească solidaritatea socială, iar în ecuația liberală, băncile nu vor pierde niciodată!” (Corneliu Ștefan)

Banner