fbpx

Platformă de știri și opinii

Sală plină la filmul “Între chin și amin”, la Pucioasa

in Cultură by
Banner

“Experimentul Pitești” reprezintă una dintre cele mai negre perioade ale României, un fenomen pentru ale cărui orori nu s-a căutat vreodată un vinovat. Este considerat cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din țările est-europene, cu mii de victime, de cele mai multe ori oameni intelectuali, tineri cu studii în străinătate, preoți, profesori, oameni care se împotriveau legilor Partidului Comunist.

Pentru că nu exista un material care să spună adevărurile acelei perioade, regizorul Toma Enache, cunoscut publicului și pentru producția “Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, s-a hotărât să facă un film care să ilustreze măcar o mică parte din ceea ce a însemnat “Experimentul Pitești”.

“Între chin și amin” este numele producției care s-a filmat în anul 2019, în România, și al cărei protagonist este tânărul actor Vali Popescu, cel care îl întruchipează pe Tase Caraman.

Tase este un compozitor chipeș, proaspăt logodit cu frumoasa Lia, o tânără profesoară, însă cei doi nu apucă să se căsătorească. Într-o zi, când familia îl serba în grădina casei pe Tase, atât el, cât și fratele lui mai mic, Iancu, sunt ridicați și duși la închisoarea Pitești. Motivul pentru care aveau să sufere amândoi era faptul că tânărul, care cânta la contrabas, scrisese un cântec intitulat “Odă lui Dumnezeu”. Aici aveau să înceapă ororile, iar scenele din film sunt reproduceri ale unor povestiri reale ale supraviețuitorilor experimentului de la Pitești.

Filmul rulează acum în toată țara, chiar și în străinătate, în prezența regizorului Toma Enache și a actorului principal Vali Popescu și trebuie menționat faptul că este o producție independentă, neprimind niciun fel de sponsorizare.

Producția a ajuns și la Pucioasa, în data de 4 februarie 2020, unde Centrul Cultural European, la inițiativa domnului director Dan Țopa, a propus proiecția acestui film.

Deși nu este la îndemâna oricui să privească un asemenea material, “Între chin și amin” a reușit să stârnească interesul, iar sala Centrului Cultural European din Pucioasa a fost plină.

În jur de 200 de persoane au privit și au comentat producția premiată deja la foarte multe festivaluri de film din țară și din străinătate.

Alături de Vali Popescu, în film joacă și foarte mulți actori renumiți, precum Bebe Cotimanis sau Ion Dichiseanu, dar și artiști aflați la început de carieră, așa cum este Kira Hagi, fiica lui Gică Hagi.

La Pucioasa, oameni veniți din toate zonele județului Dâmbovița au apreciat acest film istoric, iar regizorul Toma Enache și actorul Vali Popescu au mărturisit că au avut parte de un public excelent și că se bucură ca lucrul la care ei au muncit să fie atât de apreciat.

La finalul serii, cei doi au primit în dar câte o caricatură semnată de artistul târgoviștean Mihai Nistor.

“Între chin și amin” este un film care prezintă, din păcate, realitatea unor vremuri cumplite.

De la Pucioasa, filmul pleacă mai departe către Cernavodă, Galați, Iași, Craiova, Turda, dar și spre Londra, acolo unde românii, și nu numai, sunt invitați să îl vizioneze.

Mai multe detalii despre programul următoarelor proiecții puteți găsi vizitând pagina de Facebook ÎNTRE CHIN ȘI AMIN – un film de Toma Enache.

Banner

Ultimele stiri din Cultură

Go to Top