fbpx

Platformă de știri și opinii

sedința de Guvern

Guvern-Record absolut de OUG-uri (25), înainte de moțiunea de cenzură din Parlament

in Actualitate/Administrație/Analize/Politică by
Banner

S-a depășit orice record la Guvern, în ședința din data de 4 februarie. Nu mai puțin de 9 ore a durat ședința de guvern, ce s-a încheiat aproape de miezul nopții (4 spre 5 februarie 2020).

Un alt record îl reprezintă numărul de ordonanțe de urgență, adoptate de Guvern,într-o singură ședință: 25. Până la această oră, cu puțin înainte de votarea Moțiunii de Cenzură împotriva cabinetului Ludovic Orban, despre OUG-uri-le adoptate nu se știe decât titlul, Executivul făcând publice lista acestor acte în această dimineață.

sedința de Guvern
Record de OUG-uri,în ședința de Guvern din 4 februarie (25).

Despre moțiune

În cazul în care moțiunea de cenzură trece, actualul Guvern ar fi demis și nu ar mai avea posibilitatea de a aproba ordonanțe de urgență, aceasta fiind o explicație pentru numărul uriaș de acte normative trecute prin ședința Executivului de marți.

Printre cele 25 de OUG se numără Ordonanța anunțată de ministrul Educației, Monica Anisie, prin care profesorii iau salarii mărite din această lună, dar și din septembrie 2020. O altă ordonanță cu decontarea navetei elevilor, iar o a treia din domeniul Educației – extinderea programului „Masă caldă” la 65.000 de elevi.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat adoptarea unei ordonanțe privind stocurile de urgență medicală, în contextul epidemiei de coronavirus din China. În cele 16 aeroporturi internaționale din țară vor fi scannere termice pentru pasageri, a anunțat ministrul în seara de marți.

A fost reglementat și transportul cu trotinete electrice pe străzi. Astfel, conducătorii trotinetelor trebuie să aibă cel puțin 14 ani, să poarte căști de protecție, iar viteza nu poate fi mai mare de 25 km/oră.

A mai fost adoptată și OUG privind alegerile parlamentare, astfel că alegătorii vor putea vota în orice localitate, pe liste suplimentare.

Executivul a adoptat așteptata ordonanță în domeniul sănătății, cea privind programele naționale de sănătate. Prin noua OUG, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private, fără ca pacienților să le fie ceruți bani în plus.

Au fost aprobate și alte OUG, astfel că programul Prima Casă continuă și în 2020, se pastrează condițiile și bugetul anunțat – 2 miliarde de lei.

De asemenea, Secretariatul General al Guvernului va fi reorganizat, iar 18% din posturi vor fi reduse, a anunțat marți seară șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Număr record de ordonanțe

Lista Ordonanțelor de urgență aprobate în ședința de Guvern din seara zilei de 4 februarie 2020

În Parlament se va vota astăzi (5 februarie 2020) moțiunea de cenzură, depusă împotriva cabinetului Ludovic Orban. În cazul în care minim 233 de parlamentari votează moțiunea de cenzură Guvernul este demis, la exact trei luni de la momentul în care a fost învestit.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top