fbpx

Platformă de știri și opinii

Cod galben

România sub asaltul codurilor. Prognoze meteo (4-6 februarie 2020)

in Actualitate/Utile by
Banner

Coduri galbene și portocalii de vreme rea (vânt puternic, precipitații abundente, viscol) au fost emise de meteorologi, pentru aproape întreaga țară, în intervalul 4-6 februarie 2020. În județul Dâmbovița, sub incidența codurilor va intra doar zona montană (nordul județului).

Cod galben
Cod galben de vânt și precipitații abundente (4-6 februarie 2020).

Mai multe atenționări ai fost emise de către cei de la ANM, după cum urmează:

4-5 februarie

COD GALBEN

Sursa foto hartă-meteoromania.ro

Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 13:00 – 05 februarie, ora 08:00
Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului și cantități de precipitații; ninsori viscolite, mai ales la altitudini de peste 1700 m

 În cursul zilei de marți, 4 februarie, va ploua pe arii extinse în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar la munte vor fi precipitații mixte. În noaptea de marți spre miercuri (4/5 februarie), în regiunile intracarpatice ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la munte și în nordul Moldovei vor predomina ninsorile. Cantitățile de precipitații vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.
Vântul 
va avea intensificări în regiunile vestice și centrale, cu viteze în general de 55…65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 90…100 km/h și va fi viscol.

Notă: Intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în restul teritoriului, dar în special în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăși 50…55 km/h. Izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș.

Cod Portocaliu

Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 15:00 – 04 februarie, ora 23:00
Fenomene vizate: cantități însemnate de precipitații
Zone vizate: conform textului și hărți

 În zona de munte a județelor Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Caraș Severin vor fi precipitații abundente și se vor acumula local 40…50 l/mp.

5-6 februarie

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 08:00 – 06 februarie, ora 10:00 Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului; ninsori viscolite în zonele montane, Moldova și local în Muntenia și Dobrogea.

În intervalul menționat în regiunile estice vor fi precipitații, la început ninsori în zona de munte și în nordul Moldovei și mai ales ploi și lapoviță în rest, iar spre seară și noaptea vor predomina ninsorile.
La munte, în nordul și centrul Moldovei, iar din orele serii și în sudul Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității. Rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona montană 90…100 km/h.
În a doua parte a zilei de miercuri (5 februarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (5/6 februarie) vântul va fi intens și în regiunile vestice și centrale, iar rafalele vor depăși 55…60 km/h.

În județul Dâmbovița,în intervalul 4-6 februarie atenționarea de tip cod galben de vânt si precipitații abundente este valabilă doar în zona montană (nordul județului). Este posibil însă ca, pe parcursul zilei de 5 februarie, să fie actualizat codul galben, astfel încât acesta să fie extins și la alte zone din județul Dâmbovița.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top