Carmen Holban: PNL transformă programele naționale de sănătate într-o afacere de partid!

in Politică/Sănătate by
Banner

Carmen Holban, deputat și vicepreședinte al PSD Dâmbovița, critică în termeni duri modificările ce urmează a fi făcute în domeniul programelor naționale de sănătate, așa cum au fost anunțate de Guvernul liberal.

Carmen Holban acuză privatizarea mascată pusă la cale de PNL, în beneficiul potentaților din sectorul privat – cu efecte catastrofale pentru grosul populației, care nu-și permite tratamente la clinicile cu tarife astronomice.

Elementul care a declanșat reacția d-nei Holban (și nu numai!) l-a reprezentat proiectul unei Ordonanțe de Guvern, aflat pe site-ul Ministerului Sănătății, care vizează mai multe modificări la legea sănătății.

Dacă până acum clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate, coordonate și plătite de CNAS, doar dacă spitalele sau alți furnizori de servicii din domeniul public nu reușeau să acopere nevoile, prin modificarea dorită de PNL, furnizorii privați sunt puși pe picior de egalitate cu spitalele publice, ceea ce le-ar permite să acceseze oricând din fondurile cuprinse în program.

Deputatul Carmen Holban, care face parte din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, a avertizat, într-o conferință de presă susținută la sediul PSD Dâmbovița, că modificările dorite de liberali vor lovi exact în pacienți cu venituri mici, al căror acces la serviciile de sănătate va fi serios limitat.

Carmen Holban nu s-a sfiit să afirme că PNL urmărește, nici mai mult, nici mai puțin, decât transformarea programelor naționale de sănătate într-o afacere de partid, demersul Guvernului fiind, în acest context, un afront la adresa tuturor românilor.!

Îmi exprim dezaprobarea totală faţă de intenţia de privatizare a Sănătăţii pregătită de guvernul liberal printr-o ordonanţă de urgenţă.

(…) PNL vrea să transforme programele naţionale de sănătate publică într-o afacere de partid prin acordarea accesului egal la bugetul destinat Sănătăţii. Astfel, se vor reduce exponenţial şansele pacienţilor de a fi trataţi gratuit în unităţile medicale de stat, aceştia fiind practic obligaţi să achite prestaţiile medicale în sistemul privat. Acest fapt este inacceptabil în opinia mea, deoarece accesul la sănătate este garantat pentru toţi cetăţenii prin Constituţie, iar punerea în aplicare a acestei idei ar favoriza în mod evident oamenii cu venituri mari.

Demersul guvernului PNL este un afront la adresa tuturor românilor, mai ales a celor care trăiesc la limita supravieţuirii.

Proiectul respectiv se traduce prin a lua bani de la pacienţii care nu îşi permit tratamentul medical contra-cost şi a-i transfera către oamenii cu dare de mână, care îşi pot permite oricum tratamente în clinici private, în sistemul de co-plată, respectiv peste suma asigurată de stat. În consecinţă, numărul bolnavilor care vor putea fi tratat gratuit la stat va scădea considerabil, iar aceştia vor fi obligaţi să se trateze contra-cost.

Liberalii doresc astfel să efectueze privatizarea mascată a programelor de sănătate publică şi a celor de urgenţă, fapt ce contravine dreptului la Sănătate garantat de Constituţie pentru toţi cetăţenii. Le transmit celor din guvern că sănătatea este un drept, nu un bun comercial care se obţine doar contra-cost.

Ca membru în Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor nu voi accepta ca bugetul destinat tratamentelor mai costisitoare şi a celor de urgenţă să se împartă între spitalele de stat şi cele private, aşa cum guvernul intenţionează prin aşa-numita privatizare a programelor naţionale de sănătate. ” a declarat Holban, anunțând că nici nu se pune problema să voteze pentru aprobarea Ordonanței buclucașe.

Carmen Holban a mai spus și că ”…accesul unitar a furnizorilor publici şi privaţi la programele naţionale de sănătate bugetate de stat va avea ca efect îngrădirea intereselor pacienţilor şi favorizarea celor bogaţi în detrimentul celor săraci.”

Banner