fbpx

Platformă de știri și opinii

Gripa aviara

Avertisment al Comisiei Europene. Carne infestată cu virusul gripei aviare a ajuns în România

in Actualitate/Utile by
Banner

Avertisment cât se poate de serios venit din partea Comisiei Europene care vizează și România. Autoritățile române (ANSVSA) au fost informate că produse din carne de pasăre, provenite din Ungaria, ce sunt infestate cu virusul gripei aviare, au ajuns în România. Consumul poate fi periculos pentru sănătatea umană.

Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

Conform ANSVSA „Din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, de pe raza județului Bihor. În regim de urgență, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acționeze imediat pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005.”

Gripa aviara

De altfel, virusul gripei aviare a revenit în România și a fost confirmat, joi (16 ianuarie 2020), la o fermă de găini din Maramureș. Toate păsările au fost eutanasiate deja.

Gripa aviară a apărut în Europa mai întâi în Polonia (decembrie 2019), iar apoi în Ungaria și Slovacia și România. Focarele, din păcate, se înmulțesc cu rapiditate. Virusul este periculos și pentru om, spre deosebire de cel al pestei porcine africane, ce afectează doar animalele. Deocamdată, în România, este declarată carantina în județul Maramureș, unde a fost descoperit focarul de gripă aviară, în zona de protecție și monitorizare fiind 9 exploatații comerciale (8 de păsări și una de suine).

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top