fbpx

Platformă de știri și opinii

Tezaur

980 de monede de tezaur, descoperite la Săbiești, recuperate cu ajutorul polițiștilor

in Actualitate by
Banner

Polițiștii dâmbovițeni, alături de  2 arheologi, de la Complexul Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, au recuperat astăzi (13 ianuarie) un tezaur format din aproximativ 1000 de monede vechi de aproximativ 500 de ani. Monedele fuseseră descoperite pe raza localității dâmbovițene Săbiești, de „căutătorii de comori” și se aflau în posesia unui bărbat din București.

Tezaur
980 de monede, vechi de 400-500 de ani au fost descoperite la Săbiești,în Dâmbovița.

 

Descinderea polițiștilor împreună cu specialiștii arheologi  dâmbovițeni a avut loc astăzi . Nu este clar deocamdată dacă descoperitorii monedelor au fost cei care au anunțat descoperirea acestora sau despre existența tezaurului, descoperit la Săbiești (lângă orașul dâmbovițean Răcari), s-a aflat întâmplător. Se pare că totuși tezaurul a fost predat autorităților locale (unde a fost descoperit) ,prezența polițiștilor, la recuperarea și intrarea acestora în posesia reprezentanților muzeului dâmbovițean, fiind necesară, conform normelor legale, în astfel de cazuri.

Conform IPJ Dâmbovița:

„In aceasta dimineata (n.m. 13 ianuarie 2020), politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, insotiti de un criminalist si de 2 arheologi de la Complexul Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste, au acordat sprijin reprezentantilor Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Dambovita pentru a intra in posesia a peste 980 de monede, descoperite de un barbat din Bucuresti, impreuna cu mai multe persoane, in urma unor activitati de detectie si sapare a solului pe raza localitatii Sabiesti.”

Din primele verificări se pare ca monedele dateaza din perioada 1500-1600 d. Ch și ar fi de origine spaniola, românească, poloneză si turcă.

Persoanele ce au făcut descoperirea sunt deținătoare legale de detectoare de metale.

În ceea ce privește locul unde au fost găsite aceste monede metalice, până în prezent, s-a stabilit ca acesta nu face parte din categoria siturilor arheologice.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top