• ski1.jpg
  • ski2.jpg
  • ski3.jpg
  • ski4.jpg
  • ski5.jpg

Pentru o partidă perfectă de schi

in HOBBY/Sport by
Banner

Oricat de mult am incerca să atingem perfecțiunea, cu cât ne apropiem mai mult de ea, cu atât se îndeparteaza, devenind intangibilă. Dar, cum toate-s relative, sunt oameni care cred că fac lucrurile perfect, deși nu toată lumea este de acord cu asta. Același lucru îl putem spune și despre cel mai iubit sport de iarnă, schiul.

Pentru tura de schi perfectă, ai nevoie de multe abilități și am putea menționa aici, în primul rând, talentul, cu care te naști și pe care-l folosești din plin în aproape toate activitățile tale. Talentul în sport este capital, însă nu e suficient, daca nu-l compensezi prin muncă. Antrenament, bunăoară.

O altă abilitate, greu de controlat de foarte mulți schiori, este cea a gestionarii riscului, pentru a evita accidentarea. Curajul te supraevaluează și te transformă în victimă, devenind ușor pradă a pericolului. În schi, cel puțin, pericolul suprem este legat de viteză

Important este și echipamentul, fără de care nu se poate evolua în mod real.

Respectarea unor reguli de comportament, fiindcă pe pârtii nu ești singur și riști să accidentezi și pe alții în timp ce cobori.

Lipsa experienței, pe care o capeți în timp și nu după câteva coborâri, este și acesta un lucru important, mai ales atunci când, din diverse motive, cazi. Iar căderea necontrolată duce la accidentări dintre cele mai grave.

În ceea ce privește echipamentul, clăparii reprezintă cel mai important accesoriu din întreaga garderobă a schiorului. Este cel care ne oferă control și performanță.

Înainte de a-ți alege claparul ideal, ar fi bine să-ți faci propriul profil de schior și să stabilești ce schior ești sau vrei să fii? De pârtie, all mountain sau off piste.

O altă componentă, fără de care nu putem face ce ne-am propus, este schiul. Acesta a evoluat enorm în ultimii ani, atat cel de viteza cât și cel de off piste sau all mountain. Pentru pârtie se recomandă schiurile mai inguste și mai lungi, find dedicate de regula schiorilor avansați. Cu cât schiatul se practică mai mult în afara pârtiei, cu atât talia se mărește, cele de peste 110mm lățime fiind recomandate zonelor neatinse de ratrack.

Pentru a obține o performanță cât ma bună, trebuie să se facă un raport între lungimea schiului, înălțimea schiorului și greutatea acestuia. Ca regulă de bază, alegeti un schi mai scurt cu 5-15 cm față de inaltimea proprie, pentru slalom și mai lung cu 10-20cm pentru all mountain.

Un alt element, care este vital pentru siguranță, este casca. Aceasta trebuie să stea confortabil pe cap și să fie însoțită de ochelari de protecție.

Bețele sunt foarte importante în stabilirea, în primul rând echilibrului și pentru a realiza corect virajele.

Un costum adecvat de schi nu ar face nimic altceva decât să încununeze cu succes performanța noastră în acest minunat sport montan.

Așa că, fie că schiem pe pârtie, fie că schiem în afara ei, trebuie să fim prudenți, să alegem echipament cât mai confortabil și mai sigur și fără grabă. Un schior bun nu este cel care merge cu viteza, ci cel care ajunge cu bine jos.

Spor în doage!

Banner