fbpx

Platformă de știri și opinii

Atenționare meteo

Atenționare meteo! Risc însemnat de avalanșă în Bucegi

in Actualitate/Utile by
Banner

O nouă atenționare a fost emisă de meteorologi. De această dată este vorba de “risc însemnat de avalanșă” în munții Bucegi și “risc foarte mare de avalanșă” în munții Făgăraș.

Avertizarea celor de la ANM a fost emisă astăzi (30 decembrie 2019). Conform acesteia:

În Bucegi este risc de gradul 2 și 3 de avalanșe.

Descrierea riscului
Stratul instabil de zăpadă proaspătă, de tip pulver, măsoară în general peste 30…40 cm și este depus peste stratul vechi, consolidat. Plăcile de vânt și cornișele vor crește în mărime, însă adeziunea lor este relativ scăzută. În zonele adăpostite, zăpada transportată a format depozite însemnate ce depășesc 1…2 metri.
Stratul de zăpadă
Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea stratului de zăpadă proaspătă de tip pulver, care în locurile adăpostite are dimensiuni însemnate, și de plăcile de vânt formate în special pe versanții  cu orientare sud-vestică, sudică și sud-estică. Avalanșe pot fi declanșate chiar și la supraîncărcări mici, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă.

În Făgăraș este risc de gradul 4 și 5.

Principalele riscuri sunt reprezentate de stratul însemnat de zăpadă proaspătă, instabilă, de tip pulver, care în locurile adăpostite are dimensiuni considerabile, precum și de plăcile de vânt formate în special pe versanții cu orientare sud-vestică, sudică și sud-estică. Trebuie evitate toate activitățile off-piste (ski touring, drumeții, etc.) deoarece declanșarea avalanșelor este posibilă la supraîncărcări oricât de mici, dar și spontan, iar în zonele adăpostite, cu acumulările mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă.

Descrierea riscului

La peste 1800 m, mai ales pe rama nordică a munților, stratul instabil de zăpadă proaspătă de tip pulver, măsoară peste 1 metru. Acesta este depus peste stratul vechi, în general consolidat, care măsoară 70…80 cm. Insolația și temperaturile în creștere, cu maxime ce se vor apropia de 0 grade, vor determina o ușoară compactare a stratului superior. Pe fondul vântului moderat din sector nord-vestic, se vor forma plăci de vânt friabile, cu adeziune slabă. În zonele adăpostite s-au format depozite însemnate ce depășesc 2…3 metri.

Atenționare meteo
Este risc însemnat de avalanșe în Bucegi (30 dec.ora 20.00-31 dec.ora 20.00)

În Carpații Meridionali stratul de zăpadă are următoarele valori (30 decembrie ora 14.00):

184 cm la Bâlea-Lac, 68 cm la Vf. Omu, 62 cm la Păltiniș, 40 cm la Predeal, 20 cm la Fundata, 19 cm Vf. Țarcu, 19 cm la Cuntu, 16 cm  la Parâng, 11 cm la Sinaia

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top