• g4.jpg
  • g5.jpg
  • grind1.jpg
  • grind2.jpg
  • grind3.jpg

Avenul din Colții Grindului (re)devine cea mai adâncă peșteră din România

in HOBBY/Travel by
Banner

De câteva zile, Avenul din Colții Grindului, Munții Piatra Craiului, a recâștigat supremația la capitolul cea mai adâncă peșteră din România.

Mai mulți speologi din Brașov, București și Argeș au readus Avenul din Grind în fruntea clasamentului, atingând cota de -769 m, după ce fusese detronat de Avenul V5 cu o adâncime de -655 m, situat în zona carstică Padiș-cetățile Ponorului, Munții Apuseni.

Cea mai lungă peșteră din Romania, dezvoltată în plan orizontal, rămâne Peștera Vântului, situată în Masivul Pădurea Craiului, cu o lungime a sistemului de galerii de peste 50 km.

În prezent, în România se găsesc peste 12.000 de peșteri, dintre care câteva sunt dedicate exclusiv cercetărilor, fiind cunoscute atât în țară, cât și în străinătate.

Povestea explorării avenului din Colții Grindului a început în anii 30, când s-a cercetat pentru prima dată, sistematic, zona,  de către Alfred Prox (1930). Mai apoi, în anii 1950 a fost Walter Gutt, însă cei care au descoperit intrarea imensului sistem carstic vertical au fost speologii Ioan Dobrescu și Ioan Bostan (in 1985), membri ai Clubului Speologic Piatra Craiului din Câmpulung-Muscel, făcând totodată și prima explorare până la cota de -165 m.

Spre sfârșitul anilor 80, un grup de exploratori a reușit să împingă succesiv limita până la -288 și ulterior -540.

În anul 1995 se petrece un tragic accident la cota -288 m, motiv pentru care lucrările de decolmatare și reluare a explorării sunt suspendate, fiind reluate abia un an mai târziu, cu concluzia că Avenul din Grind pare puțul fără fund.

De atunci și până astăzi, zeci de speologi au încercat să împingă cât mai mult limita în jos pentru a descoperi noi și  noi galerii, care însumate să reprezinte cota maxima a verticalelor subterane.

Astăzi, grație speologilor neînfricați, avenul a atins frumoasa cota de -769 m, cu o dezvoltare de ~ 1300 metri și o extensie de ~240 metri (date actualizate după descoperirile din decembrie 2019) și se află încă în explorare. Avenul este format dintr-o înșiruire de peste 20 de puțuri verticale, cu lungimi variind între 17 și 69 de metri, legate cu pasaje de galerii suborizontale.

Banner