fbpx

Platformă de știri și opinii

RECURS LA PREZENT. Şcoala vieţii, care are toţi băieţii

RECURS LA PREZENT. Lecția partidelor!

in Opinii by
Banner

Destrămându-se ca o flanelă din care tot mai mulţi prind câte un capăt al firului şi încep să deşire, P.S.D. îşi trăieşte astăzi drama propriei neputinţe.

Refuzând cu obstinență „să-i asculte pe cei care tac” au guvernat autarhic pe principiile enunţate în articolele mele precedente, „ciocul mic, acum noi suntem la guvernare”, fără să poată depăşi paradigma în care sunt aşezate „puterea exemplului şi exemplul puterii”.

Lungul şir de greşeli se pare că s-a încheiat. Astăzi, după ce se va fi deşirat în întregime flanela croşetată cu trudă şi migală de înaintaşi, urmașilor nu le rămâne decât să se apuce de treabă şi, din firele recuperate, să înceapă urzeala unei noi structuri care să nu mai găzduiască vulnerabilităţile celei precedente.

Şi pentru a avea bazele unei structuri solide trebuie ca în politica de cadre să se lase în urmă principiul doar ai noştri sunt cei mai buni, să cultive în interiorul partidului o viaţă democratică, străduindu-se să-i încurajeze pe cei care au o opinie divergentă şi, ascultându-i, să-şi ajusteze unele strategii, să crească şi să îngrijească generaţiile de viitori lideri, vremea mancurţilor fiind demult apusă, să fortifice fenomenul de autorespingere a membrilor dedaţi la mici „jmecherii balcanice”.

Cu toate acestea stabilite de la bun început, reconstrucţia partidului nu este decât un  proces firesc, iar celor ce-şi doresc dispariţia acestui partid le reamintesc că şi comparaţia, şi metafora presupun existenţa a doi termeni, aşa cum orice balanţă are două talere, deci existenţa dreptei nu poate fi consacrată decât în prezenţa stângii.

Lecţia sau lecţiile pe care le-a primit P.S.D., trebuie să se materializeze prin asumarea propriilor greşeli, iar celelalte partide, mai mari sau mai mici, să înţeleagă că cel mai puţin dureros este să înveţi din greşelile altora.

Dacă toate partidele vor avea capacitatea să digere propriile greşeli şi să tragă învăţăminte din greşelile altora, germenii primenirii clasei politice există, altfel ne vom situa în continuare într-un dialog al surzilor, în care fiecare partid va striga din toţi rărunchii, deşi nu-l aude nimeni, că el şi numai el are dreptate şi că cea mai bună recomandare rămâne doar culoarea carnetului de partid!

Când membrul de partid va fi identificat prin plusul de valoare adăugată organizaţiei, prin aderarea lui la un set de principii şi valori, atunci recrutarea este una corectă şi onestă, pentru că individul nu poate fi măsurat doar prin numărul de afişe lipite şi vechimea carnetului de partid.

Trăind aceeaşi cultură organizaţională, lecţia primită de un partid în mod obligatoriu, să fie material de studiu pentru celelalte partide astfel încât, aşa cum am mai spus, greşeala unuia să fie învăţătura celuilalt!

Cine are ochi să vadă, urechi să audă, minte să înţeleagă, suflet să creadă! Dacă nu luăm în seamă aceste mici învăţăminte, toate lecţiile de viaţă din politica noastră vor fi suma unor ratări repetate!

Banner
Tags:

Ultimele stiri din Opinii

Go to Top