20 ani de la alegerea Înaltpreasfinţitului Părinte Nifon în demnitatea de Arhiepiscop al Târgoviștei

in Actualitate/Opinii by
Banner
Marea istorie o scrie Dumnezeu, întotdeauna, cu ajutorul oamenilor care sunt dispuși să creadă în lucruri mari. Iar, la Târgoviște, la tot pasul, vedem mărturii ale acestei dumnezeiești capodopere.

Unul din aspectele evidente ale marii istorii, îl aniversăm astăzi, bucurându-ne cu toții, cler și credincioși, de cele două decenii de la alegerea de către Colegiul Electoral Bisericesc a Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, pe tronul ierarhilor munteni de la Târgoviște, iar, pe 26 decembrie vom sărbători 20 de ani de la întronizare și de slujire pastoral-misionară.
De numele Înaltpreasfinției Sale se leagă organizarea sărbătorii reconcilierii naționale, din ziua de 8 septembrie 2001, cu ocazia celor 500 ani de la sfinţirea Mânăstirii Dealu şi a celor 400 ani de la moartea martirică a Voievodului Mihai Viteazul.
Apoi, evenimentele de la:
4 noiembrie 2001, resfințirea Catedralei Arhiepiscopale din Târgovişte, după restaurarea substanțială;
7 noiembrie 2004, resfințirea bisericii Mânăstirii Nucet;
10 iulie 2008, lansarea ediției jubiliare a Primului Liturghier Ortodox din lume, tipărit de Ieromonahul Macarie cu jumătate de mileniu în urmă;
comemorarea celor 500 ani de la trecerea la cele veșnice a Sf. Ier. Nifon și primirea titlului de mitropolit de către Ierarhul nostru;
26 septembrie 2009, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, proclamarea locală a canonizării Sf. Voievod Neagoe Basarab și aducerea şi aşezarea moaştelor Sf. Ier. Nifon, în Catedrala din Târgovişte;
11 august 2010, debutul sărbătoririi solemne și a Pelerinajului miilor de credincioși la moaștele Sf. Ier. Nifon, dimpreună cu Pelerinajul tinerilor din Eparhia noastră (10 august);
10 septembrie 2017, resfințirea bisericii Mânăstirii Stelea și 10 iunie 2018, resfințirea bisericii mânăstirii Dealu, ambele după ample lucrări de restaurare și înfrumusețare.
Înaltpreasfinția Sa este Exarh Patriarhal pentru relaţiile Patriarhiei Române cu instituţiile creştine internaţionale şi cu instituţiile europene, și membru al Comitetului Central şi al Comitetului Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor.
A fost coordonatorul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999), al vizitei Papei Francisc (31 mai 2019) dar și al ceremoniilor de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
A hirotonit preoți pentru toate parohiile vacante din Eparhia noastră, inițiind și susținând ridicarea a numeroase biserici noi și restaurarea şi înfrumuseţarea unor vechi şi valoroase monumente ale artei ecleziale. De asemenea, a obținut un sediu pentru Reşedinţa Eparhială şi un sediu administrativ pentru Centrul Eparhial.
S-a îngrijit de înfiinţarea de muzee, precum cel de la Nucet (2004), Muzeul Eparhial de la Mânăstirea Stelea (2004, 2017), Muzeul Reşedinţei Mitropolitane (2008) sau reamenajarea completă a Muzeului de la Mânăstirea Dealu (2012), toate deţinând obiecte, cărţi şi manuscrise deosebite, din vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti.
Toate celelalte pe care le-aș putea enumera astăzi, prefer să le fac cunoscute pe 26 decembrie.
Să ne trăiți întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinția Voastră!
______________________
Ionuț Adrian Ghibanu este vicarul Arhiepiscopiei Târgoviștei și lector dr. la Universitatea „Valahia”
Banner