fbpx

Platformă de știri și opinii

Avocat accident

Uniunea Barourilor din România scrisoare cu întrebări, după decesul unui avocat, pe DN 71

in Actualitate/Justiție by
Banner

Consiliul Național al Barourilor din România a reacționat, printr-un comunicat de presă, în cazul decesului avocatului Ernest Andrei Moldoveanu, fost Președinte al Colegiului de avocați Dâmbovița și ulterior decan al aceluiași barou. Acesta a decedat, în data de 4 decembrie, în urma unui teribil accident petrecut la Pucioasa, pe DN 71 (amănunte aici Bazar Media)

Avocat accident
Uniunea națională a barourilor din România reacționează în cazul decesului avocatului Ernest Andrei Moldoveanu.

La trei zile distanță de tragicul eveniment cei de la Consiliul Național al Barourilor din România au transmis un comunicat de presă, în care pun mai multe întrebări și în același timp spun că nu este acceptabil ca avocatul să fi fost ținut la audieri  (DIICOT Dâmbovița) timp de aproximativ 20 de ore, oboseala accentuată, fiind, în opinia acestora, motivul principal pentru care bărbatul a intrat cu mașina în tir.

Întrebări fără răspuns?

”Am aflat cu tristețe că miercuri 4 decembrie 2019, a încetat din viață domnul avocat Ernest Andrei Moldoveanu, fost Președinte al Colegiului de avocați Dâmbovița și ulterior, după apariția Legii nr. 51/1995, Decan pentru două mandate al aceluiași barou.

Cauza decesului a fost un accident de circulație. Domnul avocat se întorcea la ora 6,00 dimineața de la sediului DIICOT Dâmbovița de la audieri care au început marți, 3 decembrie la ora 10,00, starea de oboseală accentuată acumulându-se după o noapte întreagă petrecută pe culoarele structurii de parchet, așteptând audierea clientului său și din cauza concentrării la o ora nefirească pentru lucru.

Accident DN 71, Pucioasa, 4 decembrie 2019

Desigur, în pofida faptului că am încercat să ne informăm și să analizăm circumstanțele care au impus acest program de lucru în privința anchetei penale, nu putem afirma acum, fără o cunoaștere a particularităților cauzei, că aceste audieri maraton la ore de noapte reprezintă un abuz al autorităților ori au la bază aspecte ce țin de specificitatea cazului și care pot fi explicate legal. Evident, fără o abordare instituțională anterioară a chestiunii programului de lucru al avocaților, este greu acum să punem acest trist și grav eveniment pe seama unui dezinteres sau chiar dispreț al autorităților sistemului judiciar față de munca avocatului. Nu cunoaștem exact motivele care au condus la audieri la ore târzii ori de ce nu s-a comunicat avocaților ordinea audierii, ora aproximativă la care se audiau suspecții sau martorii asistați de avocați. Știm însă că în principiu, justiția este diurnă, caracterul nocturn fiind de evitat din multiple explicabile motive.”

Concluzii

“Manifestând toată aprecierea pentru munca celor care lucrează în sistemul judiciar trebuie să atragem atenția că avocatul este un partener al justiției. Or, un partener al justiției trebuie tratat cu respect. Respectul nu înseamnă numai cuvinte frumoase, aprecieri generale spuse în cadrul conferințelor și dezbaterilor profesionale sau scrise în ghiduri. Respectul trebuie să fie efectiv. Efectivitatea respectului înseamnă a se lua în calcul și viața, sănătatea, capacitățile umane ale avocatului, a lua măsuri pentru ca activitatea profesională a acestuia să fie desfășurată în condiții optime.

Este momentul să ne întoarcem privirea și spre noi, avocații, pentru că așa cum pretindem sistemului judiciar să ne trateze cu respect, trebuie să ne respectăm și noi în cadrul formelor de exercitare a profesiei. Și acolo programul trebuie să fie unul care să țină seama de viața și sănătatea avocatului. Se poate muri sau pierde sănătatea și din cauza oboselii acumulate la birou nu numai pe culoarele unității de parchet.

Avocați, judecători și procurori trebuie să avem în vedere că viața și sănătatea tuturor trec înaintea justiției și adevărului.”, se arată într-un comunicat al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top