fbpx

Platformă de știri și opinii

Valentin Calcan: SOS Mânăstirea Stelea!

in Actualitate/Administrație/Opinii by
Banner

Vestea că în imediata vecinătate a Mânăstirii Stelea, important ansamblu arhitectural monumental târgoviștean, urmează să se construiască o clădire cu destinație comercială, a iscat vii reacții în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești.

Primul și cel mai vocal critic al proiectul a fost vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, care, pe rețelele de socializare – dar și prin articole publicate în Bazar Media, a atras atenția asupra acestui caz.

Interpelat de Bazar Media, primarul Târgoviștei, Cristian Daniel Stan, a declarat că nu există nicio autorizație de construcție pentru terenul respectiv, ci doar o autorizație de cercetare arheologică menita a stabili situația terenului în cauză. Așa că nici vorbă să înceapă vreo construcție în zonă. Cel puțin nu deocamdată!

Primarul Târgoviștei a mai spus că nu crede posibilă ridicarea vreunei construcții pe terenul din imediata vecinătate a Mânăstirii Stelea, dar că trebuie respectate toate procedurile și prevederile legale în materie. Inclusiv cele care acordă proprietarului dreptul de a efectua lucrări de cercetare arheologică.

La doar câteva ore după amorsarea scandalului pricinuit de săpăturile din coasta Mânăstirii Stelea, o altă voce sonoră se alătură celor care au cerut imperativ protejarea monumentelor istorice ale Târgoviștei: Valentin Calcan, fost deputat(2000-2004) și senator(2008-2016) de Dâmbovița, actualul președinte al Asociației Turistice Peștera-Padina, publică pe contul său de Facebook un apel pentru protejarea monumentelor Târgoviștei.

”SOS Mânăstirea Stelea!
Târgoviștea deține un patrimoniu cultural impresionant. Celebrul Turn al Chindiei, Mănăstirile din oraș, sunt pietre de temelie durabile peste care se așează întreaga noastră istorie. Am speranța vă nu vom distruge ci vom proteja aceste minuni făcute cu trudă de înaintași.
Susțin inițiativele private, în special pe cele din domeniul industriei ospitalității dar, acestea trebuie a fi realizate fără a deranja patrimoniul național.
Cu siguranță în PUG-ul Târgoviștei sunt zone cu restricții, inclusiv în jurul construcțiilor de patrimoniu și fiecare dintre noi ar trebui să înțelegem că proprietatea asupra unui teren nu ne dă inclusiv dreptul de a face orice dorim pe acesta, scrie Valentin Calcan.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top