fbpx

Platformă de știri și opinii

Târgoviște: Povestea celor doi copii care fac reconstituiri istorice împreună cu tatăl lor

in Actualitate by
Banner

De 1 Decembrie, la Mânăstirea Dealu, la parada dedicată Zilei Naționale, pe lângă autoritățile locale și județene, parlamentari, militari și simpli cetățeni, au participat, alături de tatăl lor, doi copii din Târgoviște, îndrăgostiți de uniformele de armată și de istorie.

Povestea familiei lor a spus-o pentru Bazar Media chiar tatăl celor mici, Ion Tinel Mihai.

Bărbatul este tehnician dentar, cariera sa nu s-a legat niciodată de ceea ce înseamnă armată, însă a ajuns să facă parte dintr-o asociație de reconstituire istorică. Gruparea poartă numele de Asociația 6 Dorobanți, este înregistrată la București și reunește aproximativ 35 de medici, arhitecți, profesori și  oameni cu multe alte profesii, din Ploiești, București și Târgoviște, care au același hobby: istoria.

Întrebat cum a reușit să își atragă și copiii în acest domeniu, Tinel Mihai mărturisește că lucrurile au stat exact invers: “Nu eu i-am atras pe ei, ei m-au atras pe mine! În 2015, aceeași asociație a venit la zilele orașului, eu nu eram membru, dar le-am propus celor de la Primărie să invite această asociație să facă puțin spectacol.”

Despre momentul întâlnirii cu membrii asociației, târgovișteanul povestește că Alexandru, fiul cel mic, a fost atras din start, mai ales atunci când a văzut că printre adulții îmbrăcați în uniforme erau și doi copii. Băiatul și-a exprimat atunci dorința de a avea o astfel de uniformă și a continuat să se gândească la acest lucru timp de câteva luni.

La fel cum un copil insistă că vrea o anumită jucărie, așa a insistat și Alexandru în privința uniformei…și a obținut-o! Numai că s-a dovedit a fi un copil atipic. Nu s-a plictisit după o zi-două, așa cum fac toți copiii cu jucăriile, astfel că au trecut mai bine de 3 ani, iar el continuă “să se joace” serios cu hainele lui cele mai de preț.

Mai mult de atât, această pasiune s-a transmis rapid în familia Mihai. Tatăl copiilor a contactat asociația și a comunicat că la următorul eveniment își dorește și băiatul său cel mic să participe, pentru că de acum are uniformă. Așa s-a și întâmplat!

În 2016, la Mausoleul Mateiaș, la evenimentul dedicat  împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Alexandru a fost alături de Președintele Klaus Iohannis și de Asociația 6 Dorobanți. Tot atunci, membrii asociației s-au gândit că ar fi nimerit ca și tatăl copilului, dar și fratele mai mare să îmbrace câte o uniformă.

De atunci, Tinel, Alexandru și David Mihai au devenit membrii activi ai asociației și participă la foarte multe evenimente la care organizatorii doresc să aducă o notă de credibilitate și să prezinte cetățenilor bătălii reconstituite.

Cei trei târgovișteni au participat alături de Asociația 6 Dorobanți la evenimente cu tematică istorică din România, la Târgu Jiu, Mioveni, Târgoviște, dar și din străinătate, la Waterloo, Jena sau Veliko Târnovo.

“Reconstituirea istorică este ceva relativ nou în România și oamenii înțeleg mai greu ceea ce facem noi. Nu facem asta din considerente politice sau extremiste. Suntem doar pasionați de istorie și atâta tot!”, mai spune Tinel Mihai.

Asociația 6 Dorobanți a fost invitată anul trecut, de Ziua Franței, în zona Epernay Reims, unde a avut loc Bătălia de pe Somme, iar reconstituirile istorice au fost făcute alături de trupe din Franța, Germania, Belgia și America.

De asemenea, grupul participă an de an și la Festivalul de Reconstituire Istorică de la Brașov, eveniment la care se întâlnesc toate asociațiile de acest gen din România.

Tinel Mihai mai spune că băieții săi, datorită acestor acțiuni, au devenit mult mai disciplinați și că și orele de istorie de la școală sunt mai ușor de înțeles, aceștia reușind să creeze conexiuni între lecții și reconstituirile istorice. Alexandru are 9 ani și este elev al Școlii Gimnaziale “Ioan Alexandru Brătescu-Voinești” din Târgoviște, iar David are 11 ani și este elev al Colegiului Național “Ienăchiță Văcărescu”

Din 2015 și până acum, uniforme, defilări, bătălii, reconstituiri istorice, toate sunt la fel în familia Mihai, nimic nu s-a schimbat. Poate numai locul de frate mai mic al lui Alexandru… Asta pentru că s-a năcut între timp cel de-al treilea copil al familiei, cel care acum are 4 ani și despre care tatăl spune că cel mai probabil, peste aproximativ 2 ani, va îndrăgi și purta și el uniforma de militar.

La mulți ani, români!

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top