fbpx

Platformă de știri și opinii

168 de ani de la întemeierea comunității bulgare din Târgoviște

in Actualitate/Cultură by
Banner

Sâmbătă, 30 noiembrie 2019,  Asociația ZAEDNO a Bulgarilor din Târgoviște a organizat un eveniment pentru a  sărbători cei 168 de ani de la întemeierea acestei comunități la Târgoviște și ridicarea cartierului Matei-Voievod.

Pe lângă muzica și dansurile tradiționale bulgărești prezentate de copiii și tinerii comunității, sărbătoarea de astăzi a cuprins și o ceremonie de depunere de coroane la cele două monumente înălțate în memoria celor 97 de eroi, ostași români de etnie bulgară, care au căzut pe câmpul de luptă pentru independența, apărarea și reîntregirea României.

Alături de comunitatea bulgară din Târgoviște a fos și Alexandru Oprea, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, care a transmis:

“168 de ani, de când avem bucuria de a vă avea alături, nu sunt puțini. Nu ne-am fi putut imagina cartierul Matei-Voievod altfel. Altfel decât cu dumneavoastră, care ați animat acest loc și l-ați făcut să trăiască prin obiceiuri frumoase și un stil de viață onest și muncitor. (…)

Le mulțumim eroilor români de origine bulgară pentru jertfa lor și pentru faptul că au înțeles că toți – români, bulgari, germani, unguri, evrei – facem parte din acest popor. Este un moment de reflecție, dar și un moment de sărbătoare. Cred cu tărie că numai împreună putem reprezenta ceva în Europa. (…)

Vă mulțumesc pentru invitație! Apreciez faptul că sunteți o comunitate care își păstrează tradițiile, care le respectă și că, indiferent de vicisitudinile vremurilor, duceți mai departe aceste tradiții. Consider că toți cei care își cunosc istoria și își respectă tradițiile au un viitor pe acest pământ.”

La eveniment au mai participat reprezentanți ai Consiliului Județean Dâmbovița, Primăriei Târgoviște, Parlamentului României, Borislav Borislavov – prim secretar al Ambasadei Republicii Bulgaria în România, dar și numeroși cetățeni ai comunității bulgare din Târgoviște.

Sursa: CJD

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top