fbpx

Platformă de știri și opinii

Românii din Voivodina au un festival de teatru pentru copii

in Cultură by
Banner

În provincia Voivodina din Serbia, în localitatea Torac, în fiecare toamnă are loc Festivalul de Teatru pentru Copii “Arlechin”.

Evenimentul este organizat de Asociația “Copii din Torac” – Serbia și “Teatrul” Junior” din Târgoviște – România, iar sâmbătă, 23 noiembrie, a ajuns la cea de-a VI-a ediție.

Alături de organizatori au fost și de această dată Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia, Ministerul Culturii și Informării al Republicii Serbia și Secretariatul Provincial pentru Educație, Reglementări, Administrație și Minoritățile Naționale-Comunitățile Naționale.

S-au înscris la festival peste 100 de copii și adolescenți din Torac, Uzdin, Sân Mihai sau Coștei, toate acestea fiind sate în care comunitatea de români este majoritară.

Tinerii au recitat poezie în limba română literară, poezie în grai bănățean, dar au pus în scenă și scenete sau piese de teatru cu ajutorul profesorilor îndrumători de la școlile generale la care învață.

Octavian Goga, Tudor Arghezi și George Topârceanu au fost poeții cei mai aleși de micuții care vorbesc limba română, învață în limba română și se bucură să cunoască din cultura românească.

Juriul de anul acesta a fost format numai din specialiști din România.

Astfel, directorul Teatrului “Junior” din Târgoviște, domnul Victor Mihalache, a fost membru al juriului și a apreciat frumoasele scenografii din festival.

Tot membru al juriului, de la Timișoara, domnul Viorel Cioloca, poet de poezie în grai bănățean, a fost plăcut surprins de manifestarea culturală de la Torac.

Președintele juriului de anul acesta a fost doamna Octavia Stăncioiu, bibliotecar la Universitatea din Petroșani, care a declarat că este uimitor cum atât de multe lucruri frumoase se întâmplă în jurul nostru și că nu avem altceva de făcut decât să fim receptivi.

Copiii au primit premii de participare, dar și distincții valoroase în funcție de prestația artistică.

Au fost acordate premii pentru cea mai bună scenografie, pentru cea mai bună muzică, pentru cel mai bun regizor, pentru cel mai bun actor sau pentru cea mai bună actriță.

Trofeul “Arlechin” 2019 a mers anul acesta la micuța Magdalena Spăriosu din Uzdin.

Nu este pentru prima dată când tânăra actriță participă la “Arlechin” și a reușit, prin muncă, să evolueze și să ajungă la marele premiu.

În festival au fost introduse și recitaluri de muzică și poezie.

Anul acesta, Adonia Antonescu a fost invitata specială din România. Are 12 ani, este din Petroșani și cântă de la vârsta de 5 ani. Acum este elevă a secției de muzică a Școlii “I. Ghe. Duca” din Petroșani și se pregătește vocal cu profesorul Eugen Munteanu. Fata cu cel mai lung păr din show-biz-ul pentru copii cucerește festivalurile de muzică din țară și nu numai. Anul acesta a obținut marele trofeu al Festivalului “New Music” din Bulgaria, iar la “Arlechin” a uimit prin momente de musical fascinante.

Și Kornel Mili, din Torac, unul dintre cei mai premiați și cunoscuți tineri actori din Voivodina, a susținut un recital de poezie, acompaniat la chitară de Viorica Mihalache, cea care  îl îndrumă împreună cu Victor Mihalache la Clubul Victorioșilor, loc pe care Kornel l-a cunoscut acum mai bine de 8 ani.

Și Roxana Clopotaru, reprezentantă a “Clubului Victorioșilor” și a Specializării Jurnalism a Facultății de Științe Politice Litere și Comunicare de la Universitatea “Valahia” din Târgoviște a susținut un recital de muzică populară pe scena de la “Arlechin”.

De asemenea, Kornel Mili și Roxana Clopotaru au fost prezentatorii întregului eveniment.

Partenerii media ai festivalului au fost Radio-Televiziunea Română din Novi-Sad, Casa de Presă și Editură Libertatea-Panciova, Zitiste Online și Bazar Media.

Festivalul “Arlechin” a devenit deja o emblemă a Voivodinei, a satului Torac și a tuturor românilor care trăiesc în acele locuri.

Este îmbucurător faptul că poezia românească atrage an de an copiii și că teatrul le vine tare bine acestor iubitori de grai românesc.

“Arlechin” continuă în 2020!

 

Banner

Ultimele stiri din Cultură

Go to Top