fbpx

Platformă de știri și opinii

Start vot pentru prezidențiale. Deocamdată diaspora. Tot ce trebuie să știi despre alegeri

in Actualitate/Utile by
Banner

Pe data de 10 noiembrie 2019, românii merg la vot, la alegeri prezidențiale. Totuși, vor fi români ce vor putea vota mai devreme. Vineri (8 noiembrie 2019) începe votul în diaspora. Prima secție de votare din străinătate care își va deschide porțile pentru alegătorii români, se află în Noua Zeelandă, în orașul Auckland.

Potrivit Autorițății Electorale Permanente, în țară au fost organizate 18.748 de secții de votare. Lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro. Alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro.

Votarea în țară are loc duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Vot străinătate

Secții de vot Diaspora (26 mai 2019)

Vineri începe votul în diaspora. Prima secție de votare din străinătate care își va deschide porțile pentru alegătorii români se află în Noua Zeelandă, în orașul Auckland.

Vineri, alegătorii de peste hotare vor putea vota în intervalul orar 12:00-21:00, iar sâmbătă și duminică în intervalul orar 7:00-21:00, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află în incinta secției de votare până la ora 21:00.

Cu ce documente se poate vota?

Românii din străinătate pot vota cu următoarele documente:

  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar

Lista secțiilor de votare din Diaspora se regăsește aici

Harta secțiilor de votare pe țări poate fi consultată AICI

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top