fbpx

Platformă de știri și opinii

Focar PPA

DB: Pesta porcină africană la Ungureni și Braniștea!

in Actualitate/Analize/Utile by
Banner

Încă două focare  de pestă porcină africană au fost declarate oficial astăzi (6 noiembrie 2019) în județul Dâmbovița. Anunțul a fost făcut de Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Dâmbovița și vine după ce, pentru prima dată din 2017, de la momentul apariției bolii în România, ANSVSA a raportat o scădere a numărului de focare din țară (în data de 30 octombrie).

Pesta porcină africană - Dambovita

Statistici

La data de 30 octombrie 2019, conform ANSVSA, în România situația răspândirii virusului de PPA se prezenta în felul următor:

„Evoluează în 291 de localități din 25 de județe, cu un număr de 956 de focare (dintre care 16 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 7 județe există doar cazuri la mistreți.” Până în prezent, au fost eliminați 524.590 de porci afectați de boală și există 2.208 de cazuri la mistreți,spuneau cei de la ANSVSA. Mai multe focare fiind anunțate ca fiind stinse în ultimele două săptămâni ( anterior anunțului din data de 30 octombrie, al ANSVSA).

În Dâmbovița existau, tot conform ANSVSA, doar patru focare active și 40 de cazuri la mistreți, fiind raportate ca focare stinse altele 41.

PPA
Focare noi de PPA, în Dâmbovița.

Astăzi, 6 noiembrie 2019, Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița a anunțat că:

„S-a întrunit astăzi, 06.11.2019, ora  15.30,  ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Ungureni-comuna Corbii Mari precum și într-o exploatație comercială autorizată sanitar-veterinar din localitatea Braniștea , în scopul  adoptării planurilor de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată precum și din exploatația comercială, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul celor 2 localități. Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarelor.”

Despăgubiri

Până la data de 30.10.2019 au fost despăgubiți 11.848 de proprietari, ale căror animale au fost ucise, valoarea totală a plăților fiind de 316.159.280 de lei. În județul Dâmbovițau fost plătite despăgubiri pentru 38 de exploatații din cele 48 afectate în valoare de 172.920 de lei.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top