fbpx

Platformă de știri și opinii

Adina Vălean

Adina Vălean a fost acceptată pentru postul de comisar european

in Actualitate/Analize/Politică by
Banner

Adina Vălean, una dintre cele două propuneri ale Guvernului Ludovic Orban pentru postul de comisar european din partea României, a fost acceptată oficial de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Adina Vălean
Ursula von der Leyen și Adina Vălean (sursa foto-G4media.ro)

„România a transmis astăzi, 6 noiembrie, două propuneri de candidați pentru postul de comisar european. Ambii au avut interviuri cu președintele-ales (n.m. Ursula von der Leyen) și s-au descurcat bine. Președintele-ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Doamna Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja președintele comisiei ENVI și este în prezent președintele comisiei ITRE.

În cariera sa a acumulat experiență pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al „Mecanismului pentru Interconectarea Europei”, prin care este susținută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei și serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor și de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, au declarat purtătorii de cuvânt din echipa de tranziție a Președintelui-ales, Ursula von de Leyen.

Proceduri

Conform legislației naționale, propunerea de comisar european urmează să fie transmisă Parlamentului României, urmând ca Adina Vălean să fie audiată în comisiile reunite de afaceri europene. După îndeplinirea procedurii naționale, Adina Vălean va fi audiată pe 14 noiembrie în Comisia JURI din Parlamentul European și în Comisia de Transporturi. Adina Vălean va primi portofoliul Transporturilor, alocat de la început României.

În ședința de Guvern de miercuri premierul Ludovic Orban a anunțat, în prezența președintelui Klaus Iohannis, că trimite la Bruxelles două propuneri oficiale pentru funcția de comisar european: Adina Vălean și Siegfried Mureșan.

Cine este Adina Vălean

Adina Vălean a fost vicepreședinte al Parlamentului European, și a fost raportor pentru reducerea tarifelor de roaming în interiorul UE.

 

A fost și raportor al Directivei nr. 38/2004 privind dreptul la liberă circulație, raport care monitorizează implicit cazurile de discriminare care apar în unele țări UE ca urmare a unei legislații naționale neconforme cu cea europeană. Europarlamentarul liberal a luat poziție în toate dosarele care vizau direct interesele României (moțiunea cu privire la reluarea adopțiilor internaționale, raportul cu privire la centrele de detenție CIA)

Ea este membru al PNL de 20 de ani și este soția fostului președinte al partidului, Crin Antonescu, acest lucru fiind de altfel principalul reproș care i se aduce de către aceia din PNL care nu și-ar dori să fie ea comisarul desemnat al României.

Propunerile anterioare ale României, Rovana Plumb și Dan Nica (venite din partea PSD) au fost refuzate de comisia JURI, din Parlamentul European.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top