fbpx

Platformă de știri și opinii

  • 7-2.jpg
  • 6-1.jpg
  • 1-8.jpg
  • 2-6.jpg
  • 3-5.jpg
  • 4-1.jpg
  • 5-2.jpg
  • 8.jpg

Munții frumoși ai Europei: MUSALA

in HOBBY/Travel by
Banner

Pentru iubitorii de munte, natura si aventura, revenim astăzi cu gândul spre culmile frumoase și unor înzăpezite ale munților Europei, ai Europei de Est, încercând să “urcăm” pe Musala.

Vârful Musala, cu înălțimea de 2925 m, este cel mai înalt vârf din Bulgaria și, totodată, din întreaga Peninsulă Balcanică. Vârful este situat în partea sud-vestică a Bulgariei, în Munții Rila, Regiunea Sofia, fiind administrat de Parcul Național Rila, cel mai întins parc național din Bulgaria.

Numele vârfului provine din limba turcă, Musalla însemnând “Aproape de Dumnezeu”.

Sunt multe de trecut în caietul de călătorii al Munților Rila, însă noi o sa ne concentrăm pe atingerea cotei maxime a masivului.

Ascensiunea cea mai la îndemână este din stațiunea Borovot, stațiune nu mare ca întindere, însă generoasa la capitolul servicii, mai ales cazare și masă. De aici, cel puțin teoretic, se poate urca în zona înaltă cu ajutorul unui telescaun, însă noi nu l-am găsit funcțional nici în toamna lui 2012 și nici în iarna lui 2016.

Da, trebuie să menționez faptul că am urcat pe Musala de doua ori. Prima dată în sept 2012 și a doua oară în decembrie 2016, pe un viscol năprasnic. Pe timp mai uscat și mai călduros, un traseu de minune este sa legi un circuit de creasta, cu urcare de la Refugiul Everest pe Vârful Musala (2925 m) – Musala Mică (2905 m) și Vârful Irecek (2785 m). Traversarea crestei alpine până pe Vârful Irecek este destul de tehnică și necesită experiență alpină. Din Vârful Irecek, se poate coborî direct la Cabana Musala, traversând căldarea glaciară cu același nume.

Ascensiunea de iarnă este, însă, ceva mai delicată, posibilitățile de cazare pe traseu fiind aproape inexistente.

După ore bune de înaintat prin zăpada mare și grea, ajungem la Cabana Musala, unde avem surpriza neplăcută să constatăm că este… închisă! Cu greu găsim să ne adăpostim în niște dependințe reci și murdare, însă nu ne mai plângem de lipsa de confort când vedem că ne putem încălzi folosind un godin. Avem pielea tăbăcită de la Cabana Leaota (cel puțin eu), unde condițiile nu erau cu mult mai bune.

Ziua următoare, a ascensiunii, se anunță destul de grea încă de dimineață, fiind anunțat codul galben spre roșu de viscol. Adăpostiți oarecum de căldarea glaciară de nord a muntelui Musala, nu simțim vântul așa tare. Până le refugiul Everest și acesta închis și acoperit parțial cu zăpadă, ne deplasăm relativ repede. De aici începe iureșul, rafale de vânt puternic încearcă să ne zboare din creastă, însă balustradele din cablu ne țin aproape și ne ajută să ne orientăm. Numai câțiva reușim să ajungem la Stația Meteo Musala, situata la cea mai mare altitudine din Balcani (2925m).

Pe o vreme mai buna, am fi putut încerca traseul mai tehnic, de creastă, dintre Musala și Irecek, însă în asemenea condiții, coborâm cât mai repede cu putință din zona înaltă și, chiar dacă oboseala și condițiile vitrege ne-au epuizat, o luam ușor la vale până în Borovet.

Pe scurt, un munte frumos și iarna, însă greu accesibil și lipsit de puncte de adăpost în zona alpina. Trebuie ca totul să se desfășoare rapid, sau să optezi pentru cort, dacă vremea o permite.

Ar mai fi de spus că m-am îndrăgostit de berea bulgărească și de chiflele cu topping de brânză și usturoi. Să nu le ratați, merg de minune cu bere!

Enjoy!

Banner

Ultimele stiri din HOBBY

Go to Top