fbpx

Platformă de știri și opinii

Puterea exemplului sau exemplul puterii

RECURS LA PREZENT. Când un…

in Opinii by
Banner

„Tragediile Istoriei îi dezvăluie pe oamenii de seamă; dar mediocrii sunt cei care le provoacă.

….

Mediocritatea. Mediocritatea câtorva regi, vanitoasa lor infatuare, ușurătatea în afaceri, incapacitatea de a se înconjura de oameni valoroși, nepăsarea, trufia și neputința lor de a concepe planuri mărețe sau, măcăr, de a le continua pe cele născute înaintea lor.

  Pe tărâm politic, nimic grandios nu poate fi săvârșit și nimic nu dăinuie fără prezența unor oameni al căror geniu, caracter și voință să inspire, să înmănuncheze și să îndrume energiile unui popor.

Totul se destramă de îndată ce la conducerea unui stat se perindă personaje insuficient dotate. Unitatea se dizolvă când măreția se prăbușește.

….

Spița aceasta de oameni mediocri fu cât pe ce să îndepărteze, încă din Evul mediu, un sistem care încredința naturii producerea, în sânul aceleiași familii, a deținătorului puterii suverane. Să fie oare popoarele mai ades câștigătoare la loteria urnelor decât la cea a cromozomilor? Mulțimile, întrunirile, chiar și la colegiile restrânse nu se înșală mai puțin decât natura; iar providența este, oricum zgârcită cu măreția.”

Dacă textul vi se pare actual și dacă pare că recunoașteți personajele v-aș spune că nu vă înșelați întru totul. Titlul articolului este cel care lasă deschisă poarta imaginației cititorului, cititorului nefamiliarizat cu lecturile istorice, fie ele însemnări ale timpului ce aparțin unor actori ai vremii respective, fie propriile interpretări ale unor scriitori contemporani.

Fragmentul reprodus în începutul articolului este o fotografie relevantă a unei societăți care ne devoalează o asemănare atât de puternică cu cea contemporană, încât plasarea poveștii în urmă cu aproape 700 de ani pare de-a dreptul neverosimilă.

Dar pentru că adevărul crud se administrează în doză unică, trebuie să spunem că textul prezentat este parte a introducerii romanului „ CÂND UN REGE PIERDE FRANȚA” de Maurice Druon.

Cititorului nostru, familiarizat cu decelarea personajelor și a diferitelor ipostaze în care ele se manifestă, privind atent actorii noștri de pe scena politică, nu-i va fi deloc greu să vadă cine ce pierde!

Astfel, așa cum spunea și marele nostru istoric Nicolae Iorga „Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se!”

Lectură plăcută, zic!

Banner

Ultimele stiri din Opinii

Go to Top