fbpx

Platformă de știri și opinii

Puterea exemplului sau exemplul puterii

RECURS LA PREZENT. MOŢIUNE, POŢIUNE, LOŢIUNE !

in Opinii by
Banner

Asemeni unui anotimp, oricare ar fi el, moţiunea ne înconjoară cu toate formele şi manifestările ei, astfel încât, subjugaţi acestui efect, constatăm că păsările migratoare şi-au schimbat traiectoria de teama ei, că sporul de natalitate a scăzut, că economia ţării a intrat în recesiune sau că valorile traficului auto au înregistrat cote minime istorice!

Totul se învârte în jurul acestei moţiuni încât „eppur si muove” rostit în şoaptă al bătrânului Galilei pare să se fi născut tocmai în considerentul acestei moţiuni.

Dar ce este o moţiune de cenzură? Manualele reţin ca definiţie a moţiunii de cenzură propunerea făcută şi adoptată într-un parlament prin care este confirmat sau schimbat un guvern. De la varianta didactică, ştiinţifică, până la perceperea ei de către mase şi partidele politice ce-şi apropie grupuri mai mari sau mai mici de membri, este o cale lungă şi presărată cu numeroase schimbări de perspective.

Pentru opoziţie, o moţiune are rol de poţiune, adică acea cantitate mică de medicament lichid ce se administrează tuturor membrilor de partid cu convingerea că poţiunea (nu moţiunea) îi va întări, îi va face mult mai puternici, mai frumoşi şi deştepţi iar drumul spre putere devine o autostradă cu minim patru benzi pe sens.

Efectul benefic al poţiunii administrate în opoziţie nu trebuie asimilat cu efectul Placebo, deşi lesne poate fi confundat cu acesta.

Într-o schimbare totală de paradigmă, întorcându-ne la 1800 (nu la 3600, cum ar spune câte un personaj), Puterea tratează o moţiune ca pe o loţiune, tot o substanţă lichidă, tot un produs farmaceutic cu care îşi frecţionează o parte a corpului, în cazul de faţă, piciorul de lemn, astfel încât efectele loţiunii (a se citi moţiunii) să fie nule sau, cum ar spune un mucalit, cum nu strică, nici să nu folosească!

Întrucât şi poţiunea şi loţiunea sunt produse lichide fabricate în creuzetele farmaceutice ale politicii şi sunt livrate în recipiente mici, sticluţe de dragul demonstraţiei, iată, dragii mei cititori, că deja ne aflăm într-o dilemă şi începem să privim în stânga şi în dreapta să vedem care dintre semenii noştri umblă cu poţiunea şi care cu loţiunea.

A! Uitasem! Ceva foarte important!

După momentul în care o moţiune trece, cele două mase de simpatizanţi, ai puterii şi ai opoziţiei, îşi vor schimba recipientele între ele, trecând foarte repede de la administrarea poţiunii la administrarea loţiunii. Şi invers!

Astfel triada moţiune, poţiune, loţiune se închide!

Banner

Ultimele stiri din Opinii

Go to Top