fbpx

Platformă de știri și opinii

Sodaj prezidențiale

Sondaje. Dacă votul ar fi fost „ieri”

in Actualitate/Analize/Politică by
Banner

Cei de la Europa FM au făcut public (1 octombrie 2019) cel mai recent sondaj. „Barometrul Europa FM”, după cum este denumit de autori.

Dincolo de valabilitatea, ca în orice situație similară, contestabilă, în funcție de cine și cum comentează acest sondaj, această estimare are valoarea intrisecă fie doar și din perspectiva faptului că este este deja a treia estimare, a celor de la Europa FM, privind alegerile prezidențiale din noiembrie, iar tendințele, prin comparație cu precedentele sondări, sunt mai ușor de estimat.

Sodaj prezidențiale
Sondaj alegeri prezidențiale România, realizat de Europa FM.

Analiză sondaj

Așadar, conform acestui ultim sondaj, dacă alegerile ar fi avut loc „ieri” (sondajul a fost realizat în a doua jumătate a lunii septembrie), Klaus Iohannis ar fi câștigătorul detașat al primului tur (cu 45,3% din opțiunile de vot).

La mare distanță, este Mircea Diaconu, sustinut de ALDE și Pro România, care ar lua 16,6% din voturi. E pentru prima oară când numele său este inclus în Barometrul Europa FM (oarecum normal având în vedere decizia de susținere a acestuia anunțată de ALDE și Pro România abia în septembrie).

Practic Mircea Diaconu capitalizează, momentan, voturile lui Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta (cei sondați în precedentele analize, dar între timp retrași din cursă. Nici nu au intrat de fapt).

Pe locul al treilea, potrivit Barometrului Europa FM, este Dan Barna care scade față de luna august la 14, 2%.

Urmează Viorica Dăncilă cu 12,4%, în creștere cu 4 procente (față de precedanta sondare, din august 2019).

Theodor Paleologu, care candidează din partea PMP ar aduna 7,7%. Şi el apare pentru prima oară în Barometrul Europa FM.

Lupta pentru locul…doi

Ca o concluzie, privind tendințele, se remarcă separarea apelor, în sensul în care este din ce în ce mai clar că actualul președinte Klaus Iohannis nu are rival, în bătălia electorală, cel puțin din perspectiva scorurilor înregistrate de contracandidați. Cel mai probabil, ținând cont de tendințe, pentru locul rămas vacant în turul al doilea, bătălia va fi una în patru: Dăncilă, Barna, Diaconu și Paleologu. Asta deși, pe moment, candidatul susținut de PMP, Theodor Paleologu, pare încă departe de locul din turul doi al prezidențialelor.

Tot ținând cont de tendințe, este aproape sigur că diferența va fi făcută în ultimul moment, în sensul în care realitatea de la urne, din primul tur, ar putea aduce în turul II oricare dintre candidații amintiți anterior.

Sursa sondaj și grafic-www.europafm.ro

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top