fbpx

Platformă de știri și opinii

Protest USR

USR Dâmbovița: Protest în munți, aproape de Piatra Arsă

in Actualitate/Administrație/Politică by
Banner

USR Dâmbovița (dar nu numai) a protestat în munți. Este vorba, conform declarațiilor postate pe pagina de facebook a formațiunii politice, despre:

“(…) un protest pe platoul Parcului Natural Bucegi, în apropiere de Piatra Arsă, în zona în care au început lucrări de construcție pentru case de vacanță. Participanții au făcut un lanț uman pe locul unde au început lucrările și au afișat un banner cu mesajul „Vrem o României fără penali și fără hoție”.

Concret,  este vorba despre un protest generat de o autorizaţie de construcţie, obținută deja de un investitor, pentru prima casă de vacanţă şi construcția drumului de acces. Conform unor autorizații emise de Primăria Moroieni, proprietara terenului, “a fost  aprobată dezvoltarea unui complex rezidenţial, turistic şi de agrement pe 10 hectare, în apropiere de cabana Piatra Arsă.” 

Interpelare Ministerul  Apelor și Pădurilor

Protest USR
Protest USR, în Bucegii dâmbovițeni. (sursa foto-facebook USR DB)

Deputatul USR de Dâmbovița, Dumitru Lupescu, a depus dealtfel și o interpelare, către Ministerul Apelor și Pădurilor (ministru  Ioan Deneș), pe aces subiect. Iată solicitările din interpelare:

  1. În ce stadiu se află Planul de management al Parcului Natural Bucegi? Pe pagina web a Parcului Natural Bucegi este publicată o versiune din 2018 a Planului de management. Este aceasta în vigoare?
  2. În funcție de situația Planului de management, vă solicităm să ne transmiteți calendarul realizării și aprobării acestuia, inclusiv dezbaterile publice și cele din cadrul Consiliului Consultativ, avizul Consiliului Științific, avizul Comisiei pentru Ocrotirea Monomentelor Naturii din cadrul Academiei Române, avizul de mediu obținut în cadrul procedurii de încadrare, calendarul dezbaterilor publice pentru obținerea avizului de mediu și actul normativ prin care Ministerul Mediului a aprobat Planul de management.
  3. În ce zona internă, conform OUG 57/2007, a fost încadrată suprafața vizată în versiunea precedentă a Planului de Management?
  4. Câte avize pentru construcții și pentru ce zone a eliberat Administrația Parcului Natural Bucegi până la această dată?
  5. Care sunt planurile pentru construcții în zona de dezvoltare durabilă a Parcului Natural Bucegi?
  6. Potrivit legii, dacă e zonă de dezvoltare durabilă, trebuie să respecte următoarele condiții:

(10) Zone de dezvoltare durabilă a activităţilor umane sunt zonele în care se permit activităţi de investiţii/dezvoltare, cu prioritate cele de interes turistic, dar cu respectarea principiului de utilizare durabilă a resurselor naturale şi de prevenire a oricăror efecte negative semnificative asupra biodiversităţii. “

La protestul de pe platoul dâmbovițean a Munților Bucegi au participat câteva zeci de persoane.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top