fbpx

Platformă de știri și opinii

A ]nceput anul școlar 2019-2020.

Anul școlar a început cu energie pentru elevii dâmbovițeni

in Administrație/Educație by
Banner

Luni, 9 septembrie 2019, copiii din întreg județul au pornit cu încredere la drum către un nou an școlar și au fost încurajați atât de păriți și de cadrele didactice, cât și de autorități.

Astfel, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, reprezentată de președintele Alexandru Oprea și vicepreședinții Luciana Cristea și Alin Manole, a participat la festivitățile organizate de mai multe unități de învățământ din municipiul Târgoviște, dar și din județ.

O zi plină de emoții, dar și de bucurie, așa s-ar descrie  atmosfera din toate instituțiile școlare din județ, unde elevii, alături de părinți, colegi și dascăli, au pășit cu drag pentru a întâmpina, cum se cuvine, primul sunet al clopoțelului.

Colegiul Național „Constantin Carabella” a fost prima unitate de învățământ unde conducerea CJD a luat parte la manifestările organizate pentru a marca deschiderea anului școlar 2019 – 2020, alături de oficialitățile locale, parlamentari dâmbovițeni, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște și ai Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, dar și de Cristian Daniel Stan, Primarul Municipiului Târgoviște.

Atât președintele CJD, Alexandru Oprea, cât și Primarul Târgoviștei, Cristian Daniel Stan, au ținut să precizeze faptul că sunt absolvenți ai Colegiului Național „Constantin Carabella” și că această școală a cântărit enorm la formarea lor și la drumul spre succes.

„Particip cu mare plăcere la deschiderea anului școlar, la Colegiul Național „Constantin Carabella”, eu am absolvit această unitate de învățământ  prin 1997 și am avut șansa de a beneficia de aportul unor cadre didactice absolut excepționale, așa cum sunt și în momentul de față la această unitate de învățământ. Să fiți mândri că sunteți elevi ai acestui Colegiu!”, a spus Primarul Târgoviștei.

Și președintele Alexandru Oprea a transmis gândurile sale bune și mult succes în activitate tuturor elevilor și cadrelor didactice:

Evenimentul de astăzi este pentru mine un plăcut prilej de a mă afla în mijlocul dumneavoastră, de a trăi emoția generală, care îi încearcă astăzi pe toți elevii – și pe aceia care trec pragul școlii pentru prima oară în viață, dar și pe aceia care au depășit deja această etapă și se întorc, în fiecare toamnă, la școlile lor. Sunt lăcașe de educație și cultură, unde au cunoscut deja bucuria pe care o aduce cu sine învățarea, descoperirea lumii prin dobândirea de cunoștințe, dar și prin comuniunea cu alți copii și adolescenți, cu propriii învățători și profesori, comuniune în care învață, oameni direct de la oameni, sensul vieții prin însușirea practică a noțiunilor de colegialitate, prietenie, bucuria împărtășirii de trăiri și experiențe.

De asemenea, împărtășesc bucuria dascălilor, care se întorc la catedră pentru a-i călăuzi pe elevii lor pe drumul deloc ușor, dar plin de roade, al învățăturii, pe care, parcurgându-l, elevii de astăzi vor deveni adulții care, mâine, vor avea misiunea nobilă de a duce istoria acestei țării mai departe, spre împlinirea idealurilor formulate de generații întregi de români care au clădit ceea ce este, în prezent, România.

Am venit aici și pentru a vă adresa salutul meu, pentru a vă îndemna să nu precupețiți niciun efort pe drumul cunoașterii, al propășirii spirituale, al cultivării relațiilor interumane, dascăli – elevi, elevi – elevi, și al plăsmuirii de vise constructive pentru viață.

Vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o, aceea de a retrăi, alături de dumneavoastră, emoția pe care o provoacă orice nou început al școlii! Vă urez sănătate, putere de muncă și dragoste de carte!”

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a mai participat  și la festivitățile de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din comuna Tărtășești, unde a fost prezent și ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Cu acest prilej, ministrul Agriculturii a evidențiat atât rolul important pe care îl au instituțiile de învățământ cu profil agricol, nevoia de specialiști în domeniu, cât și necesitatea realizării unui program investițional, în vederea dezvoltării unei baze materiale adecvate nevoilor unităților de învățământ: „Vă felicit pe toți pentru că ați rezistat de-a lungul vremii și, spun că ați rezistat, pentru că din analizele pe care le-a făcut ministrul Agriculturii, din cele 300 de licee agricole ale țării, au rămas mai puțin de 60 (…) Iată de ce, cel ce vă vorbește vine aici în calitatea de slujitor al țării pentru a pune în operă un act normativ pe care l-a aprobat Parlamentul României, conform căruia Ministerul Agriculturii are obligația, în baza normelor juridice stabilite, să se ocupe de liceele agricole ale țării, acelea care au mai rămas. În urma unui ordin comun, semnat de ministrul Agriculturii și ministrul Educației, acele 58 de licee vor intra într-un program investițional, unde evident intră și liceul din Tărtășești. Iată de ce sunt aici. Am venit să văd ce nevoi aveți (…) Aveți aici aproximativ 500 de locuri de învățământ, 500 de elevi care doresc să știe instrumentele cunoașterii, fie ele tehnice sau de alt fel (…) Am venit astăzi aici să vă ajut. Dumneavoastră vă trebuie ateliere în care să învățați, să vă conectați cu realitatea tehnologică pentru a nu rămâne în incultură tehnică pentru că astăzi vorbim despre grapa cu colți reglabili, avem utilaje care se conduc de la distanță. Acești elevi, mâine studenți sau oameni de afaceri, sau lucrători în agricultura performantă, trebuie să aibă îndemânarea necesară pentru a se compatibiliza la condițiile din agricultura țării. De aceea, acest atelier, ca și altele, trebuie să intre într-un program investițional, iar pentru că am venit aici și am această obligație pentru toate cele 58 de licee din țară, să pornim activitatea concretă. Mâine vă trimit oameni să vadă ce se poate face imediat, în așa fel încât, între vorbă și faptă să fie semnul egal, altminteri nu putem construi. Trebuie să avem încredere că putem face. Să avem și dăruire pentru a putea răzbi. Am ales să vin aici și am ales bine pentru că nevoile sunt mari în Tărtășești, iar dorința noastră de a face, sper să fie una generală și realizată de către toate structurile. Vă doresc succes!”

Tot pe 9 septembrie au pășit către noi experiențe și preșcolarii.

La Târgoviște, personaje de poveste din „Ceata lui Zâmbilici” au poposit la Grădinițele cu Program Prelungit Nr. 1, 2, 3 și Rază de Soare, dar și la Grădinița cu Program Normal „Carmen Sylva”, singura grădiniță de acest gen, din județul Dâmbovița, care deține un cabinet medical, un logoped și un psihoterapeut pentru cei mici.

Tot la „Carmen Sylva” a fost marcat încă un moment special: plutonierul-major Florin Rizea, de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Dâmbovița, a lucrat timp de două săptămâni pentru a le face o surpriză preșcolarilor.

Gardul de beton din curtea grădiniței a trecut de la stadiul de simplă suprafață gri la stadiul de poveste.

Florin Rizea, un exemplu în profesia sa, este și artist. Pictează în timpul liber, de cele mai multe ori tablouri, dar de acesată dată și-a exersat hobby-ul pe gardul grădiniței din Târgoviște.

Personaje cunoscute și îndrăgite de toți copiii vor fi de acum alături de ei în fiecare zi, iar pentru cei cărora le este mai greu să coboare dimineața din brațele părinților sau să îi lase să plece fără să plângă, o astfel de inițiativă nu poate fi decât extrem de utilă, culorile vii ajutându-i pe preșcolari să se îndemne la joacă și să le fie drag de locul în care zi de zi petrec ore frumoase și eficiente alături de cadrele didactice.

La finalul festivității de deschidere, cei mici au fost invitați și ei să picteze gardul. Fiecare copil și-a pus culori pe palmă și și-a lăsat amprenta acolo, momentul urmând să devină o amintire valoroasă peste ani.

Bine ați revenit la școală, copii!

Banner

Ultimele stiri din Administrație

Go to Top