fbpx

Platformă de știri și opinii

Puterea exemplului sau exemplul puterii

RECURS LA PREZENT. Pe tabla de șah a politicii

in Opinii by
Banner

Cunoscutul joc de strategie şi-a dezvoltat de-a lungul timpului o identitate care astăzi reclamă un mare grad de independenţă!

Pornit ca o joacă şi un mod de punere în practică a diverselor strategii pe un fals câmp de luptă, şahul, după ce şi-a împrumutat personajele din realitatea imediată a unei curţi împărăteşti, a început, la rându-i, să-şi însufleţească piesele astfel încât, organizaţii şi personaje din contemporaneitate să adopte poziţii şi moduri de aşezare din celebrul joc !

Un ochi, care nu trebuie să fie neapărat al unui expert, poate distinge cu uşurinţă cine sunt pionii, adică soldaţii, cei mulţi care se lasă cel mai lesne sacrificaţi, cei din linia întâi, cine sunt cavalerii care, din turnuri sau de pe cai, apără acelaşi rege, cine este regele !

Într-un articol precedent am încercat să surprind câteva lumini şi umbre ale unui personaj extrem de activ pe tabla de şah a vieţii şi a politicii, nebunul, a cărui imediată vecinătate acordată de familia regală (a se citi regele şi regina) dă măsura importanţei lui. Nu vom mai relua temele acestui personaj ci vom încerca să le decelăm pe ale celorlalte, împreună cu virtuţile şi constrângerile fiecăruia.

De departe, aşa cum am arătat, pionii, categoria cea mai numeroasă, adică marea masă a membrilor de rând ai unui partid politic, sunt cei chemaţi să stea în linia întâi a apărării regelui, astăzi preşedinte. Mişcările lor sunt limitate şi întotdeauna sunt preferaţi în situaţia în care interesul suprem al conducătorului cere un sacrificiu, de aici şi expresia „pioni de sacrificiu”.

A doua categorie, cea a cavalerilor, adică cea a funcţiilor de conducere, cere o libertate de mişcare mai mare, putând străbate sau nu întregul câmp de bătălie în funcţie de mijlocul de apărare ce-l însoţeşte, turn sau cal. Nici asupra acestei categorii nu ne vom opri. Vom sări peste nebuni pentru considerentele arătate anterior, deşi modul lor de acţiune, pe cât este de imprevizibil pe atât este interesant, acesta fiind unul din atuurile pentru care sunt menţinuţi în preajma liderului, şi vom ajunge astfel la REGE, la lider, la preşedinte.

Aparent el este cea mai importantă piesă de pe tabla de şah, aparent întrucât doar începătorii cad în această capcană! De ce?  Haideţi să analizăm!

Libertatea lui de mişcare este asemănătoare cu cea a pionului, adică a membrului de rând, el având doar privilegiul de a face un pas înapoi sau lateral, fapt ce nu este permis membrului de rând care este obligat să meargă doar înainte, cu fandări puţin spre dreapta sau puţin spre stânga, funcţie de necesităţi!

Toate celelalte piese, personaje, au o libertate de mişcare mult mai mare decât liderul.

Mai mult, aceasta naşte o obligaţie de apărare din partea celorlalţi, lucru care de multe ori nu este privit cu bucurie, legitimându-se în acest mod şi germenii unor viitoare trădări!

În mod intenţionat am lăsat la urmă poate cel mai controversat personaj: REGINA, însoţitoarea Regelui, a liderului!

Prin prisma libertăţii de mişcare, aceasta este de departe personajul care acumulează cea mai mare putere, ea este cea care poate străbate câmpul de luptă în toate direcţiile, poate ajunge în orice loc pentru a-şi arăta puterea şi face din ea cel mai temut personaj. Ea îl apără pe lider doar pentru că atât timp cât el este în acea poziţie (nu este în şah sau în şah mat), poate uza în mod liber de maximul de putere, fiind conştientă că plenitudinea manifestărilor ei nu poate avea loc decât într-o strânsă conexiune cu existenţa lui.

Dacă v-am trezit interesul asupra acestui joc, mă bucur!

Dacă împreună am putut stabili anumite paralelisme şi asemănări cu prezentul scenei politice înseamnă că frumuseţea jocului ne-a prins pe toţi!

Ce nu am făcut eu a fost să identific REGINA, lăsându-vă vouă libertatea de a stabili cine este personajul din vecinătatea liderului care îmbracă această mantie, lăsându-vă să vă descoperiţi puterea ca, în anumite momente, să puteţi spune „Regele e gol !”.

Banner
Tags:

Ultimele stiri din Opinii

Go to Top