fbpx

Platformă de știri și opinii

Sondaj Europa FM

Doar un sondaj. Sau poate nu

in Actualitate/Analize/Politică by
Banner

Parafrazând refrenul unei melodii, ce a bântuit prin toate difuzoarele în urmă cu doar câteva veri, unii nu dorm vara. Și când nu dorm fac sondaje. Este doar o constatare și nimic mai mai mult. Pentru că tot sunt făcute, despre sondaje vorbesc, cred că merită măcar puțină atenție. Nu de alta, dar cum până la prezidențialele din noiembrie mai e doar un pas, s-ar putea să fie important.

În primul rând, ar fi de spus că, la cum se mișcă lucrurile, conform sondajelor, un tur al doilea al prezidențialelor pare din ce în ce mai puțin probabil. Așadar:

Europa FM, prin intermediul IMAS, a publicat un nou set de rezultate, intitulate Barometru Europa FM. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1010 persoane, în perioada 5-28 august 2019, și  testat opțiunile românilor pentru votul la prezidențialele toamnei.

Sondaj Europa FM
Sondaj alegeri prezidențiale realizat de Europa FM (prin IMAS) în august 2019.

Klaus Iohannis, cu aproape 45% din opțiuni, conduce detașat, urmat la mare distanță de candidatul USR-Plus, Dan Barna, în creștere față de precedenta sondare. Tot în creștere se află și ocupantul locului trei în preferințe, adică Victor Ponta – PRO România. Un candidat care nu există și care, dealtfel, nici nu a existat vreodată (asta spune Ponta cel puțin). Nici locul patru, în sondaj, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), cu o creștere ușoară față de precedenta sondare (acum la 12,7%), nu mai reprezintă o chestiune de actualitate. Asta pentru că, locurile trei și patru, au cedat voturile și susținerea (așa sună declarativ) candidatului “independent” Mircea Diaconu. Nu m-aș grăbi însă să adun  voturile celor doi (12% cu 14,7%) în dreptul actorului, fost europarlamentar, Mircea Diaconu. Matematica ar spune că ar obține 26-27%, la un eventual scrutin prezidențial, ceea ce l-ar urca pe Diaconu pe locul doi. Matematica sondajului, care nu prea mai este aceaiși cu matematica votului, de multă vreme, deja.

Trecând și la următorii clasați ar fi de amintit că Viorica Dăncilă (PSD, 8,4%-conform sondajului) este în creștere față de sondajul anterior. Creșterea se numără însă în ce se trece după virgulă (n.m. în partea dreaptă, ca să nu existe confuzii).

Sondaj partide

Conform celor de la Europa FM (Via IMAS) dacă ar avea loc alegeri parlamanetare acum, și nu în 2020, PNL-ul ar câștiga detașat, urmat de USR, cu 19,8% și PSD, cu doar 17,9%. De remarcat ar fi și scorurile obținute de ALDE și Pro România, adică 8,7% respectiv 7,4%. Adică un total cu mult sub ceea ce obțineau liderii formațiunilor, în sondajul pentru prezidențiale. Voturi care, teoretic, mergeau către” independentul” Mircea Diaconu, după multe dintre calculele făcute prin ‘laboratoarele” de partid.

Cum spuneam, este doar un sondaj. Cel mai recent, în mod sigur. În ceea ce privește acuratețea rezultatelor și anticiparea exactă a ceea ce se va întâmpla la alegerile din noiembrie rămâne de văzut. Ultimele astfel de predicții (cele de la “europarlamentare”) nu prea s-au potrivit, cu realitatea de la urne.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top