fbpx

Platformă de știri și opinii

RECURS LA PREZENT. Şcoala vieţii, care are toţi băieţii

RECURS LA PREZENT. Şcoala vieţii, care are toţi băieţii!

in Opinii by
Banner

Mi se răsucește în minte, ca un sfredel, un proverb ce este atribuit, dacă nu mă înșeală memoria, folclorului maghiar (sau unguresc?). Proverbul sună cam așa : „Învață, vițelule, învață să devii bou!”

Veți spune că este o nuanţă subversivă a mesajului, că, deși aparține moștenirii folclorice a poporului ungur, sigur este vreo şopârlă românească strecurată înăuntru ! Cum adică viţelul să devină bou? Bun, şi ce ar trebui să devină un viţel, dacă nu bou? Este adevărat că unii viţei pot ajunge tauri, dar asta este ceva ce se întâmpla foarte rar în trecut, când aveam tauri ce mureau stupid de eroic în coride, astăzi taurii fiind foarte rari, iar cei din filmele de animaţie nu se socotesc! Aşadar, îndemnul proverbului este unul firesc, viţelul este îndemnat să înveţe pentru a-şi împlini menirea, aceea de a fi animal de povară, excepţiile fiind, cum am arătat, rare, astăzi foarte rare, şi nu este nimic peiorativ în exersarea devenirii, căci asta este învăţătura, un exerciţiu al devenirii.

Un alt părinte al unei patrii sfărâmate de istorie în multele bucăţele din care fusese făcută cu forţa, avea un îndemn mult mai proletar: „Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi !”

Cuprinşi ca un blestem între paradigmele celor două îndemnuri, nu ştiu cum se face că astăzi, mai mult ca oricând, ca o revoltă deloc înţeleasă, abandonăm şcoala şi învăţătura, nevrând să devenim boi dar nici să urmăm un îndemn al unui ideolog ce a dus cu sine în moarte şi îndemnul său!

Astăzi nu mai mergem la şcoală sau, dacă mergem, ne ducem să socializăm, învăţarea şi învăţătura au devenit „învăţare de minte” pentru toţi băieţii care se mândresc că au acum şcoala vieţii! Ce ne trebuie cultură când se poate trăi foarte bine şi în incultură sau în subcultură?

Cum să-i mai determinăm pe copiii noştri să înveţe atunci când văd că societatea, pe toate palierele ei, s-a lăsat cucerită de aceşti academicieni în şcoala vieţii, când fenomenul de becalizare se întinde ca o molimă din trecut?

Moise şi-a condus poporul prin deşert dar nu l-a scos la liman decât după ce o generaţie a murit! Oare ăsta să fie şi blestemul ce s-a aşezat peste noi?

Cred cu tărie că salvarea noastră şi a generaţiilor viitoare a fost şi rămâne şcoala şi învăţătura, cunoaşterea şi cultura, iar ocuparea spaţiului public de către „băieţii care are şcoala vieţii” să rămână doar exemplul ce ar trebui să existe doar în scop didactic pentru a-l arăta urmaşilor să ştie care este calea ce nu trebuie urmată!

Banner

Ultimele stiri din Opinii

Go to Top