fbpx

Platformă de știri și opinii

Pesta porcină africană - Dambovita

Pesta porcină reizbucnește la Poiana, în focar declarat stins

in Actualitate/Sănătate by
Banner

Pesta porcină africană lovește din nou, în Dâmbovița. Nu trece săptămână fără ca un nou focar să fie confirmat. De această dată este vorba de comuna Poiana, unde virusul PPA a fost confirmat la porcii din două gospodării. Este pentru prima dată însă când pesta reapare într-un focar care fusese declarat stins, în Dâmbovița.

În luna martie 2019,

virusul era descoperit la porcii dintr-o gospodărie din localitate. La vremea respectivă autoritățile declarau că:

“S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit:

– o zonă de protecție, pe o rază de 3  km și

– o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului.”

Ulterior, în luna mai 2019, se declarau următoarele:

„Centrul Local de Combatere a Bolilor(CLCB) din județul Dâmbovița s-a întrunit în ziua de 15.05.2019, în vederea luării deciziei de stingere a focarului de PPA descoperit într-o gospodărie din localitatea Poiana, județul Dâmbovița.”

În data de 2 august 2019, conform Prefecturii Dâmbovița alte două focare au apărut la Poiana.

“Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 02.08.2019, ora  17.30,  ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în 2 gospodării din localitatea Poiana din comuna Poiana, în scopul  adoptării planurilor de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție și efectuarea de acțiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița,  în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localității .”

Virusul PPA este însă aproape necontrolat, la nivelul întregii țării, numărul focarelor fiind, la momentul actual, apropiat de 500, în sudul țării fiind județe unde numărul acestora depășind 60 de focare. În plus, în în această parte a țării există sute de porci mistreți ce au fost descoperiți decedați, în pădurile din zonă.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top