fbpx

Platformă de știri și opinii

Fără soluții! Încă trei focare de pestă porcină africană în Dâmbovița

in Actualitate/Analize by
Banner

Virusul pestei porcine africane se răspândește cu rapiditate, depășind deja, din punct de vedere al rapidității de răspândire, ceea ce s-a întâmplat în 2018. Statistic, la data de 24 iulie 2019, conform ANSVSA, la nivel național situația se prezenta în felul următor:

„Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localități din 20 de județe, cu un număr de 416 focare (dintre care un focar într-o exploatație de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 372.325 de porci afectați de boală și există 1.660 de cazuri la mistreți”.

În ultimele zile situația s-a agravat. Doar în județul Dâmbovița au fost declarate trei focare noi (Răcări și Potlogi). Totalul focarelor active de PPA, din Dâmbovița, a ajuns astfel la 13 ( 10 la data de 24 iulie, conform ANSVSA).

Conform unui comunicat de presă al Instituției prefectului Dâmbovița:

„Instituția Prefectului-județul Dâmbovița a convocat Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița, astăzi 26.07.2019, ora  17.30, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în 2 gospodării, respectiv o fermă, după cum urmează:

  • Orașul Răcari, localitatea Mavrodin – ferma comercială de creștere și îngrășare
  • Orașul Răcari, localitatea Ghimpați: 1 gospodărie
  • comuna Potlogi, sat Românești: 1 gospodărie.

  Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate următoarele decizii:

 – Decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană și de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare și măsuri,

–  Decizia de ucidere în caz de confirmare a pestei porcine africane cu confirmare de trimitere/cu confirmare de primire,

–  Decizie de instaurare a zonelor de protecție și de supraveghere

–  Decizia de informare a cetățenilor cu privire la focare și măsuri.

Totodată au fost stabilite zonele de restricție în jurul focarelor, respectiv zona de protecție de 3 km și zona de supraveghere de 10 km.”

De la confirmarea virusului de PPA, pe teritoriul României (31 iulie 2019 județul Satu Mare) autoritățile declară că au fost stinse 1246 de focare ( trei în Dâmbovița). Multe dintre focarele active, existente la momentul de față (peste 400), au reapărut în localități unde focarele de pestă porcină africană au fost declarate stinse. În Dâmbovița au fost despăgubiți, de către stat, doar doi dintre proprietarii ale căror animale au fost sacrificate, fiind plătite despăgubiri, pentru cele 2 exploatații afectate, în valoare de 23.410 de lei (buletin statistic ANSVSA, 24 iulie 2019).

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top