fbpx

Platformă de știri și opinii

Două zile ale artei și culturii la Gura Ocniței. La mulți ani!

in Actualitate/Cultură by
Banner

În zilele de 19 și 20 iulie, la Gura Ocniței, în județul Dâmbovița, și-au dat întâlnire zeci de artiști.

De la muzicieni, până la pictori, scriitori sau dansatori, cu toții au oferit momente spectaculoase publicului venit din tot județul, dar și din alte zone ale țării.

Ziua de vineri a fost una a artelor și a început cu o lansare de carte a tânărului poet Adrian Stângă din Moreni, dar și cu o nouă expoziție de pictură în galeria de artă găzduită de Căminul Cultural din Gura Ocniței.

Alături de poeții și scriitorii din judeţ a fost și Vlăduț Andreescu, reprezentatul Bibliotecii Județene Dâmbovița, care a vorbit despre ce înseamnă comunicarea, aceasta fiind tema întâlnirii de anul acesta.

Lect. univ. dr. Sorin Bute, preot al parohiei Săcueni, a oferit o serie de învățături pe care oamenii le-au apreciat și chiar și-au exprimat dorința ca în viitorul apropiat părintele Bute să pregătească o conferință pentru locuitorii comunei Gura Ocniței.

Și Dragoș Săndulescu, fiu al localității, a oferit tablouri pe care le-a pictat în ultimul an, de când și-a descoperit această pasiune.

La eveniment au mai fost prezenți: Alexandru Oprea-Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinții Luciana Cristea și Alin Manole, Claudia Gilia-deputat PSD, noul președinte executiv al PSD Dâmbovița-Carmen Holban, secretarul județului Dâmbovița-Ivan Vasile Ivanoff și multe alte personalități.

Un alt moment emoționant a fost acela când tânăra sportivă Maria Andrei a primit cheia comunei Gura Ocniței de la primarul Sorin Vasile Ioniță, Maria fiind reirezentanta tinerei generații, a viitorului.

După toate aceste momente, activităţile s-au desfășurat sus, pe Dealul Crucii care devine un loc din ce în ce mai popular în Dâmbovița. Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Florilor de Câmp s-a dovedit a fi una reușită.

Pentru câteva clipe, copiii au uitat de telefoane, de internet și s-au relaxat culegând flori de câmp.

Cele mai frumoase buchete s-au reunit la final și fiecare participant a primit câte o diplomă și câte o medalie pentru a-și aminti de această zi.

Aici, au evoluat pe scenă ansambluri folclorice din județ, tinerii artiști de la „Clubul Victorioşilor”, Grupul de tradiții „Macoveiul” de la Padina (jud. Buzău), Lorelai Moşneguţu, deținătoarea trofeului „Românii au Talent” de acum doi ani, trupa  „Harmony Sound”, „Energy” și Andrada Ghiduruș, din Ialomița.

Este deja tradiție ca în seara de 19 iulie Sfântul Ilie să vină în carul de foc pe Dealul Crucii. Așa s-a întâmplat și anul acesta, când carul i-a fost însoțit de torțe, iar calea i-a fost deschisă cu glas de vioară de tânăra artistă Selena Bobeică.

Nu a lipsit nici spectacolul cu flăcări.
Trupa „Drum’n Fire” din București a executat spectaculoase jonglerii cu flăcări, multe dintre ele fiind originale, nemaiîntâlnite la alte trupe de gen.

La finalul serii, spectacolul s-a mutat pe cer, acolo unde artificiile s-au văzut de jos, din satele comunei.

La fel de încărcată de energie a fost și cea de-a doua zi a sărbătorii.
De Sfântul Ilie, scena din Adânca a găzduit zeci de talente.
Să nu credeți că promisiunea cu balonul nu s-a îndeplinit! Chiar dacă vineri, așa cum fusese programat, balonul cu aer cald nu s-a putut înălța din cauza condițiilor meteo, echipa John Balon a făcut toate eforturile pentru a nu dezamăgi.

Astfel, sâmbătă, 20 iulie 2019, balonul s-a înălțat deasupra localității Adânca și a făcut numeroase ascensiuni pentru toți cei ce și-au dorit să fie mai aproape de apusul Soarelui.

Din nou, au dansat și au cântat ansambluri folclorice din Dâmbovița, „Energy”, Andrada Ghiduruș și talentații de la „Clubul Victorioşilor” coordonați cu măiestrie de prof. Viorica Mihalache .

Ansamblul Folcloric „Comorile Satului”, deja o emblemă a Comunei Gura Ocniței, a susținut un recital de cântec și joc românesc și au mulțumit celor care se ocupă de cariera lor: coregraful Răzvan Văduva și doamnele Liliana Iotu, director al Căminului Cultural Gura Ocniței și Steliana Mițoi, bibliotecar al Bibliotecii Gura Ocniței.

Lorelai, cea care abia s-a întors din China și din America, a emoționat fiecare spectator prin simplitate, bun simț, sensibilitate, dăruire și talent.

Mai apoi, s-au întrecut în cântece din toate zonele țării Florin Ștefan, tânăr interpret și laureat al festivalurilor din țară, Ionel Lazăr, păstrător al tradițiilor teleormănene, Ion Drăgan, un gorjean plin de har și de voie bună, dar și îndrăgitul prezentator și realizator Georgel Nucă, cel care pune în fiecare seară „Rămășag pe folclor”, de luni până vineri, la Etno TV.                     

Nici în seara de 20 iulie nu a lipsit focul de artificii, care a fost cel puțin la fel de spectaculos precum cel din seara trecută.

Prezentatorii manifestărilor au fost Roxana Clopotaru și Victor Mihalache, iar evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Gura Ocniței, alături de primarul Sorin Vasile Ioniță care spune că își va îndeplini fiecare promisiune pentru binele comunității sale.

Art-managerul manifestărilor este  Victor Mihalache, cel care a reușit și anul acesta să surprindă prin originalitate și profesionalism.

Așadar, Zilele Comunei Gura Ocniței nu mai sunt demult un bâlci al satului. Totul s-a transformat treptat într-o întâlnire a artelor și a culturii cu copilăria, cu omul bun și gospodar.

La mulți ani, Gura Ocniței!

Distribuie pe
Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top