Iluzia nebunului

in Opinii by
Banner
Săptămâna de şapte zile, aşa cum este ea prezentă în calendarul nostru creştin, este rezultatul simbiozei şi sintezei dintre săptămâna planetară şi cea iudaică, care s-a format în spaţiul Bisericii creştine.

Noi moştenim numărul zilelor, iar în afară de Sâmbătă şi Duminică, toate denumirile celorlalte zile îşi au legatura cu numele planetelor din sistemul solar.
Detractorii credinţei creștine au căutat să demonstreze originea păgână a Duminicii, ca fiind ori consecinţa influenţei cultului mithraic al zilei soarelui asupra creştinismului, fie rezultatul influenţei sărbătorilor qumraniene asupra Duminicii.
Realitatea e că in precreștinism, Soarele nu avea o reprezentare cultică iar în cultul mithraic, cu atât mai puțin.
 
Duminica este o instituție pur crestină realizată dupa praznicul Învierii Domnului când apostolii s-au reunit, în prima zi după Sabat.
 
Astăzi când unii merg la Biserică si alții se grăbesc cu Waze-ul spre mesele festive pe unde nu i-a chemat nimeni, gândul meu de păcătos e plin de pilda bogatului căruia i-a rodit pământul și el se credea stăpânul vremurilor. E în Evanghelia după Luca, 12:16-21.
Îmi cer scuze că voi păta Duminica cu aceste trimiteri, dar e nevoie, uneori, să trecem prin spini pentru a ajunge în primăvară. Pentru că nu se poate fără smerenie și fără bunăcuviință fie și numai pentru că opozitul acestor stări reprezintă drum spre un incendiu moral.
Iar pilda bogatului căruia îi rodise țarina nu se potrivește niciodată mai bine contextului ca astăzi. Pentru că moartea este capătul lui ”a avea” cum bine zice pr.Constantin Necula:
 
“Zis-a Domnul pilda aceasta: Unui om bogat i-a rodit din belşug țarina. Și el cugeta în sine, zicând: Ce voi face, că n-am unde să adun roadele mele? Și a zis: Aceasta voi face: Voi strica hambarele mele și mai mari le voi zidi și voi strânge acolo toate roadele mele și bunătățile mele; și voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te. Însă Dumnezeu i-a zis: Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi? Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori pentru sine însuși și nu se îmbogă­țește în Dumnezeu.”
Banner