fbpx

Platformă de știri și opinii

Electroaparataj Târgoviște: Salariații cu greva, patronatul cu vânzarea de active

in Analize/Social by
Banner

Aproximativ 100 de salariați de la Electroaparataj Târgoviște sunt într-o situație ce ar putea fi descrisă ca una comică, dacă, dintr-o anumită perspectivă, nu ar fi de-a dreptul tragică. După ce au declanșat o grevă generală, undeva în luna aprilie 2019, sindicaliștii de la Electroaparataj (Sindicat Valahia Târgoviște-afiliat Cartel Alfa) au ajuns la performanța “istorică” de 38 de zile lucrătoare de protest și implicit de când nu mai lucrează.

 Patronatul, ce a anunțat dizolvarea societății (amănunte aici), ca urmare a eșuării negocierilor cu angajații în ceea ce privește solicitările financiare ale acestora, a început să vândă societatea pe bucăți. Conform unui anunț publicat pe site-ul societății (vezi foto).

Situație complicată

Cum anunțul de dizolvare a societății are deja o vechime de două săptămâni, iar greviștii nu au renunțat la protest, ba chiar au refuzat, prin sindicat, preluarea societății, ofertă făcută de acționarii societății târgoviștene sindicatului Valahia, se poate spune că status quo-ul, la Electroaparataj Târgoviște, este, în momentul de față, unul al confuziei generale și al intrării într-un dialog al surzilor, în care nimeni nu mai pare că vrea să asculte argumentele celorlalți.

Sindicatul, pe de altă parte, îndeamnă greviștii să reziste pe baricade:

1. Astăzi am avut termen în procesul colegului disponibilizat -Stefan Adrian Ionuț. Martorii propuși de Electroaparataj (Tunsoiu Cristina și Banuta Constantin ) nu s-au prezentat; instanța a dispus un nou termen și sancțiunea amenzii judiciare, dacă nu se prezintă la următorul termen din 02 iulie;
2. Știm că mulți dintre voi căutați alte slujbe, mai bine plătite , la alți angajatori….unii deja ați găsit . Prelungirea grevei are și o astfel de consecință, pe care ne-am asumat-o cu toții. 
3. Au fost aprobate ajutoarele sociale în valoare de 400 lei, pentru salariații aflați în grevă și care nu au realizat venituri în luna iunie 2019. Ajutoarele sociale se vor acorda pe data de 01 iulie, la Casa Sindicatelor, ora 9,00. Tot atunci vom face prezența pentru următoarele 2 săptămâni de grevă. 
4. Singurul mod în care putem înceta conflictul de muncă este finalizarea negocierilor colective și semnarea contractului colectiv de muncă; 
5. În perioada grevei, singurele persoane care pot fi concediate sunt cele care lucrează NU și cele care fac grevă și au CIM suspendat….chiar și în situația unei dizolvări voluntare.
6. Recomandăm conducerii societății să renunțe la ,, artificii juridice ” pentru a sparge greva! Sindicatul Valahia consideră că numai dialogul făcut cu bună-credință poate duce la găsirea unei soluții REZONABILE pentru ambele părți, nu permanenta confruntare… cât nu este încă prea târziu.
Nicolae Dragodanescu

Comunicatul anterior a fost publicat pe pagina de facebook “Info El. Aparataj” (în data de 20 iunie 2019) și este semnat de liderul de sindicat Nicolae Dragodănescu.

Concluzia, dacă mai era nevoie de una, este că, cel mai probabil, Electroaparataj Târgoviște va deveni istorie, cât de curând, iar cei aproximativ 100 de salariați ai societății, dacă vor înceta greva, se vor întoarce într-o societate în care nu mai există decât zidurile și gardul de la intrare.

Ca de obicei, în economia de piață, toată lumea are dreptate.

Banner

Ultimele stiri din Analize

Go to Top