ATENȚIE! Vremea rea provoacă probleme serioase!

in Actualitate by
Banner

Ministerul Afacerilor Interne a emis un comunicat prin care se recomandă cetățenilor din zonele vizate de codurile galben și portocaliu să evite deplasările în perioada de intensitate maximă a fenomenelor meteorologice prognozate.

”ANM a emis astăzi o avertizare de Cod portocaliu de averse cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină pentru cea mai mare parte a Munteniei și  Dobrogei, sudul Moldovei, nordul Olteniei și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, valabilă în intervalul orar 31 mai, ora 15.00 – 1 iunie, ora 10.00” se arată în comunicatul MAI.

Tot de astăzi, de la ora 12.00 și până mâine, 1 iunie, la ora 10.00, este în vigoare o atenționare de cod galben de instabilitate atmosferică pentru cea mai mare parte a țării, cu excepția zonei de nord vest, ceea ce creează probleme suplimentare.

Peste 7.000 de pompieri, polițiști și jandarmi au fost plasați în stare de alarmă, fiind pregătiți să intervină dacă situația o cere.

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a solicitat prefecților ca în județele vizate de avertizarea de cod portocaliu să se activeze grupele operative și să crească nivelul de alertă în funcție de situația din teren. Totodată, a cerut să existe permanență la nivelul autorităților locale, în special în zonele cunoscute cu risc crescut de inundații.

”Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul MAI monitorizează în permanență orice situație de risc raportată din teren și  dispune alocarea de resurse suplimentare în zonele în care fenomenele meteo se manifestă cu cea mai mare intensitate.

Centrul Național de Conducere Integrată al MAI cooperează și cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

MAI recomandă tuturor cetățenilor aflați în zonele pentru care sunt anunțate fenomene meteorologice periculoase să urmeze cu strictețe indicațiile autorităților și în situația manifestării vântului puternic să se evite deplasarea în zonele cu copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare care ar putea fi doborâți.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore”, se mai arată în comunicatul MAI.

Sursa foto: adevarul.ro

Banner