Factorii de risc în cancerul de col uterin

in Sănătate by
Banner

Cancerul cervical  este una din cele mai frecvente neoplazii genitale feminine: 5% dintre toate neoplaziile feminine şi umane (locul III la sexul feminin). Infecţia virală cu Human Papilloma Virus (HPV) este necesară, dar nu suficientă ca agent cauzal. Serotipurile HPV 16, 18, 31, 33, 34, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, 69 şi 70 au un înalt potenţial oncogen şi se asociază cu neoplazia cervicală intraepitelială de grad crescut (CIN II, III şi carcinomul in situ).

Factorii de risc ai cancerului de col , pe lângă infecția cu HPV care este factorul principal, mai includ: sistem imun compromis, herpesul genital, HSV 2, anticoncepționalele orale, parteneri sexuali multipli, fumatul, infecția cu chlamydia, istoric în familie de cancer de col uterin, debutul precoce al vieții sexuale și istoric de boli cu transmitere sexuală.

Programele de screening pot identifica celulele anormale şi precanceroase de la nivelul colului uterin.

Subliniez importanța screeningului prin efectuarea examenului Babeș Papanicolaou anual.

Simptomele cancerului de col uterin sunt nespecifice și rareori ridică semne de întrebare, printre acestea regăsindu-se sângerări vaginale anormale intermenstruale – cele mai specifice fiind sângerările vaginale apărute după contactul sexual și dureri pelviene, anemia datorată pierderilor necontrolabile de sânge, durerea pelviană, a membrelor inferioare sau lombară, fistula vaginală și  scăderea rapidă  în greutate ridică suspiciunea de cancer de col avansat.

Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 şi 44 de ani. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata mortalităţii datorită cancerului de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei Centrale şi de Est, şi de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor U.E. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

Dr. Baroș Viorel – medic primar Obstetrică-Ginecologie, Șef Secție – Spitalul Județean de Urgență Târgoviște

Banner