fbpx

Platformă de știri și opinii

Jurnal de campanie: Războiul afișelor, faza reclamațiilor

in Analize/Politică by
Banner

Cum regulile de afișaj electoral în campania pentru alegerile europarlamantare din 26 mai sunt ceva mai restrictive decât ceea ce constituia obișnuința politicului românesc și cum fondurile nu par a fi o problemă, norma ce spune că este valabil și legal doar  “un singur afiș/panou de afișaj pentru fiecare concurent electoral” a dat mari bătăi de cap partidelor.

Exemplul concret este furnizat de Biroul Electoral Județean Dâmbovița. Plângeri peste plângeri, formulate de partide, privind numărul de afișe, ce evident excede unicitatea permisă de legislație, are de rezolvat în această perioadă BEJ DB.

Până la momentul de față (14 mai), BEC Dâmbovița a soluționat mai multe plângeri, făcute de partidele politice, privind presupuse încălcări ale legislației electorale. PSD, PNL, Pro România și Alianța 2020 (USR-Plus) s-au reclamat reciproc, privind încălcări ale legislației electorale. Cele mai multe plângeri le-a formulat PSD Dâmbovița. Plângerile formulate de Alianța USR-Plus, ce inițial au fost înregistrate ca privind afișe ale PNL, au fost modificate ulterior, pentru că în realitate era vorba de afișe lipite de PSD și Pro România. Iată câteva dintre ele (sublinierea ne aparține):

Există și multe plângeri considerate neîntemeiate. PSD Dâmbovița a reclamat că Primăria Răcari, condusă de primarul liberal Marius Caravețeanu, încearcă să distribuie materiale interzis a fi folosite în campania electorală, cu prilejul unor evenimente organizate de administrația locală.

De asemenea, o altă plângere a social democraților privind distribuirea de materiale interzise de către Primăria Găești, cu prilejul unei ședinte de consiliu local, a fost considerată neîntemeiată de către BEJ Dâmbovița.

Și PNL a primit o “respingere” din partea BEC, după ce liberalii au contestat afișe lipite pe copacii din mai multe localități dâmbovițene.

Fără alte comentarii, ar trebui precizat că aceste decizii sunt cele soluționate, momentan, nefiind singurele plângeri de acest tip. Că unii sau alții, de partidele politice vorbesc, își găsesc timpul necesar și pentru astfel de acțiuni, plângeri pentru culpe imaginate sau “rătăcirea” câte unui afiș suplimentar din partea oponenților politici, este o chestiune ce excede, cu siguranță, încrierea în categoria “Bine” sau “Rău”. Așa cum spuneam, în debut de articol, nu banii sau timpul sunt vreo problemă. În general, însă, totul se plătește, sau, în cazul de față, se decontează.

Banner

Ultimele stiri din Analize

Go to Top