fbpx

Platformă de știri și opinii

PNL nu mai are nevoie de dușmani. Are… conducere!

in Opinii/Politică by
Banner

Vocația suicidară, pregnantă în PNL Dâmbovița, constituie o fecundă sursă de îmbogățire a folclorului politic dâmbovițean.

Profitând de haosul din filiala județeană a galben-albaștrilor, adversarii se întrec în glume pe seama bieților liberali cărora, de vreo 10-12 ani, li s-au tot înecat corăbiile. E drept, mândra flotă liberală a fost mai degrabă sabordată, decât dovedită în lupte politice.

Una dintre glumele care circulă, cu oarecare succes chiar și în cercurile liberale, este a aceea care spune că PNL este primul partid care nu mai are nevoie de dușmani… îi este suficientă conducerea proprie!

De râsu-plânsu, dar nu cu totul neadevărat!

Deriva PNL Dâmbovița se accentuează pe fondul promovării unui management defectuos nu doar la centru, unde Ludovic Orban lasă impresia că joacă în cu totul alt film, ci și – mai ales – la Dâmbovița, unde organizația județeană a fost, pe rând, ori colonie disciplinară pentru șefi și șefuleți obraznici (și Orban a fost unul dintre ei!), trimiși de centru pentru reeducare, ori laborator de încercări pentru strategii de genul cum să pierzi alegerile în 10 pași simpli – tot cu binecuvântare și sub strict control de la împărăție.

În ultimii ani, cu deosebire după instalarea lui Virgil Guran (un apropiat al lui Ludovic Orban) în fruntea PNL Dâmbovița, vânătoarea de vrăjitoare a căpătat proporții epice, fiind pe punctul de a reuși ceea ce adversarii port-drapelului dreptei (PNL) nu au reușit în aproape 30 de ani: distrugerea partidului care se revendică din sămânța de la Vila Florica.

Cea mai recentă ispravă a conducerii liberale este aceea de a fi împuținat oastea de primari prin excluderea edilului de la Crânguri. Pentru pactizarea cu inamicul, am înțeles noi. Dar lucrurile sunt mult mi nuanțate decât spun talibanii din jurul lui Guran. Primar la primul mandat, Costin Barbu a fost împins în brațele PSD chiar de… conducerea PNL!

Barbu a făcut parte din echipa care a sprijinit candidatura lui Iancu Caracota la președinția PNL Dâmbovița. După ce contracandidatul acestuia, sprijinit de la București, a câștigat alegerile interne, toți cei care au susținut alți candidați au fost marginalizați sau chiar excluși din partid, după cum vânați, marginalizați, maziliți erau toți cei care aveau legături cu vechiul PDL.

Demisia lui Caravețeanu nu a adus nicio schimbare în bine, dimpotrivă. Așa că cei asemenea lui Costin Barbu au devenit adevărați paria pentru conducerea PNL, forțându-i, practic, să aleagă între a avea un statut umilitor în partid sau a face pasul spre alte zări politice, mai prielnice pentru sine.

Chiar și în aceste condiții, în care Costin Barbu și alții asemenea lui sunt, de facto, alături de PSD (nici nu mai contează motivul), decizia de a exclude unul din puținii primari pe care îi mai are PNL în județ, este realmente sinucigașă. Nu doar că reduce drastic șansele ca PNL să mai înregistreze un scor decent la Crângurile, dar transmite un semnal extrem de păgubos atât celorlalți primari ai partidului, cât și electoratului propriu, care ar putea gândi că nu e mare diferență de comportament între conducerea PNL și cea a PSD. Și nu ar greși fundamental.

Cum spuneam, vocația suicidară a liberalilor dâmbovițeni este atât de puternică, încât inhibă instinctul de supraviețuire și orice sclipire de inteligență politică. Un proverb românesc spune că nu schimbi caii în coastă, adică atunci când ai un hop de trecut.

Cu doar câteva zile înainte de neinspirata decizie a conducerii PNL Dâmbovița de excludere a primarului Barbu, deputatul liberal Cezar Preda anunța, citând surse jurnalistice, că ”se pregătesc noi decapitări” în PNL Dâmbovița.

”Mesajul meu pentru toți e să nu slăbească echipa, sa stăm uniți, să nu fie nimeni dat afară. Avem timp să evaluăm activitatea, avem alegeri în 26 mai. După 26 mai, cine nu își face treaba poate fi supus analizei partidului”, le transmitea Cezar Preda colegilor săi, avertizând, asupra pericolului reprezentat de deciziile pripite: ”…în fața unui meci foarte important, nu schimbi titularii cu rezervele. Pentru că înseamnă că vinzi meciul”.

Să fie aceasta explicația pentru ciudățeniile din PNL Dâmbovița? Cineva (?) vinde meciul?

O întrebare și mai bună: CUI?

 

Distribuie pe
Banner

Ultimele stiri din Opinii

Go to Top