fbpx

Platformă de știri și opinii

Liberalii, Dragnea și DNA

in Analize/Politică by
Banner

Liberalii reacționează după ce Tudorel Toader a “dinamitat” scena politică, și nu numai, cu anunțul celor două ordonanțe de urgență ce ar schimba, se spune că fundamental, chiar statul de drept din România. În viziunea liberalilor dâmbovițeni cele două ordonanțe de urgență au ca scop crearea unei DNA personale, a lui Liviu Dragnea.

Concret:

 “Liviu Dragnea și-a făcut propria DNA – adică Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie – pentru a scăpa de dosarul “Tel Drum”! De 3 ori a încercat această instituție – aflată la cheremul lui Liviu Dragnea, urmărit penal pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri – să preia dosarul “Tel Drum”. Presiunile la care sunt supuse instituțiile din România sunt enorme, iar miza este una singură: Liviu Dragnea nu trebuie să meargă la închisoare!

❗️ Cu fiecare acțiune împotriva justiției, guvernul PSD-ALDE expune România riscului activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva României și care poate duce, în cele din urmă, la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul Uniunii Europene!

Se spune în postarea de pe pagina de facebook a PNL Dâmbovița.

Dincolo de tonul catastrofic al postării și de valoarea de adevăr a acesteia (dacă există), cred că ar trebui explicat mai în amănunt ce se modifică și care sunt  posibilele consecințe. Fără pretenția epuizării exhaustive a subiectului și deasemnea fără pretenția unei analize juridice avizate, sunt totuși câteva amănunte a căror minimă explicare ar fi necesară, pentru că altfel textul rămâne doar un slogan și nimic mai mult.  Așadar:

  • Guvernul a adoptat (în data de 19 februarie) două ordonanțe de urgență. Prima vizează desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, iar cea de a doua modifică cele trei legi ale justiției, precum și unele regulamente pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii.
  • Au trecut doar patru luni de la modificarea Legilor Justiției, prin ordonanță de urgență, ministrul Justiției,  Tudorel Toader, schimbă regulile privind numirea procurorilor șefi ai marilor parchete, prin aceste ordonanțe.
  • În forma inițială a acestei ordonanțe, T. Toader  ar fi vrut autonomie totală pentru secția specială pentru investigarea magistraților (înființată tot de actuala putere politică). A renunțat la idee. Cel puțin momentan.
  • Secţia pentru procurori a CSM a transmis un punct de vedere și spune că nu este de acord cu modificările aduse, prin aceste ordonanțe, legilor justiţiei.
  • Modificarea lovește direct în parchetul anticorupție. Direcția Națională Anticorupție e acum condusă, prin delegare, deCălin Nistor. Odată intrată în vigoare ordonanța de urgență (peste  45 de zile), trebuie să se găsească o soluție pentru ocuparea fotoliului de șef. Astfel, Toader îi forțează mâna președintelui să accepte propunerea pe care o va transmite.
  • “Ministrul preia și atribuția secției pentru procurori privind avizul consultativ în procedura numirii șefilor marilor parchete și o duce în curtea plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Asta înseamnă că și judecătorii vor avea un cuvânt de spus. Motivul invocat de Toader e acela că, mai nou, pot candida pentru astfel de funcții și judecătorii”(punct de vedere Realitatea TV).
  • Tudorel Toader a renunțat, însă, la prevederea potrivit căreia procurorul general (Augustin Lazăr, momentan) nu ar mai putea infirma soluțiile dispuse în dosarele aflate pe masa secției speciale pentru investigarea magistraților.

În ceea ce privește varianta anunțată de PNL Dâmbovița (fără a contrazice afirmațiile făcute) și conexiunea Dragnea-Tel Drum- DNA (propriu șefului PSD)- UE- articol 7- retragere drept de vot România, cred că liberalilor le revine și obligația de a explica construcția logică, ce a determinat astfel de afirmații. Ce rămân doar simple speculații, identificabile doar ca un simplu joc de imagine, în care “ceilalți sunt mai negri” și nimic mai mult, în lipsa unei argumentații logice și coerente. Chiar dacă, poate, mai plictisitoare, pentru publicul larg.

Banner

Ultimele stiri din Analize

Alegerile locale, la cald

Mult întârziatele și așteptatele alegeri locale s-au desfășurat, până la urmă, duminică,
Go to Top