Situația de la nivelul conducerii Consiliului județean este mai mult decât încurcată. Noua conducere a PSD Dâmbovița dorește debarcarea lui Daniel Comănescu de la șefia autorității, mai ales că el este considerat un fidel al lui Adrian Țuțuianu.
Numai că D. Comănescu se ține tare. Nu vrea să își prezinte demisia, o soluție care, aparent, ar duce la ieșirea din criză. Mai mult, nici varianta cu promisiunea unui post de secretar de stat nu este agreată de acesta. Comănescu nu vrea să riște mergând într-un asemenea post volatil, el putând fi apoi demis foarte ușor.
Pe de altă parte, îndepărtarea actualului președinte al CJD folosind legislația administrativă este greoaie și de durată. Există două variante:
- Legea administrației publice locale 215/2001 precizează că “eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a cel puțin unei treimi din numărul acestora. Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului județean”. În prezent, CJD are 22 de consilieri PSD și 13 PNL. Deci, fără cel puțin 3 voturi PNL (Comănescu va vota împotrivă, iar pentru a trece hotărârea trebuie să adune 24 de voturi în condițiile în care toți PSD-iștii vor vota pentru-greu de crezut, pentru că Țuțuianu are încă influență printre consilierii social democrați) actualul președinte nu va putea fi înlocuit. Situația devine interesantă în cazul în care liberalii votează pentru eliberarea lui Comănescu din funcție. Ei spun că în această situație vor propune un PNL-ist pentru președinția Consiliului (se vehiculează numele profesorului universitar Iulian Brezeanu). Pentru a avea succes, le trebuie, conform aceleași legi, majoritate simplă din numărul total al consilierilor, adică 18 voturi. Asta înseamnă 5 voturi de la social-democrați. Și cum același Adrian Țuțuianu tot spune că tatonează o trecere la PNL, ar putea găsi 5 consilieri pesediști care să încline balanța pentru liberali, chiar dacă aceștia ar risca să fie dați afară din partid. Dacă sunt dați afară simultan din partid, PSD ar rămâne pentru o perioadă fără majoritate. Această soluție este aproape imposibilă pentru PSD Dâmbovița.
- Statutul aleșilor locali arată:“calitatea de președinte al consiliului județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri (…) pierderea calității de membru al partidului politic”. În acest caz se pune problema ca D. Comănescu să fie dat afară din partid. Chiar dacă pare facil, cineva trebuie să își asume această inițiativă și ar trebui găsite și niște motive… Dacă, totuși, se recurge la această variantă, prefectul ia act, prin ordin, de încetarea mandatului președintelui. Comănescu poate, însă, ataca ordinul în contencios. Deci o chestiune de durată. Iar la final, se va trece la alegerea unui nou președinte. Adică la varianta riscantă prezentată mai sus.
În concluzie, debarcarea lui Comănescu de la șefia Consiliului județean este foarte greu de pus în aplicare și este o acțiune de durată. Cum vin euroalegerile, o altă situație tensionată în partid nu ar fi de dorit pentru social-democrați. Este de urmărit deci dacă, în asemenea condiții, demersul de înlocuire a actualului președinte al CJD mai este de actualitate.