Hipertensiunea și sarcina

in Sănătate by
Banner

Hipertensiunea arterială asociată sarcinii are ca element definitoriu creșterea valorilor tensionale peste 140/90 mmHg pentru prima dată în cursul sarcinii.

Din categoria factorilor de risc fac parte: obezitatea, diabetul zaharat pregestational,vârsta peste 35 ani și sarcina multiplă, bolile de colagen, sindromul antifosfolipidic și trombofilia.

Complicațiile care pot apărea în contextul hipertensiunii asociate sarcinii pot conduce la anumite condiții extrem de grave, atât pentru mama cât și pentru făt: preeclampsie, eclampsie, sindrom Hellp.

Aceste condiții pot la rândul lor sa evolueze către multe alte complicații: decolare de placentă normal inserată, hematom subcapsular hepatic, insuficiență renală, edem pulmonar, accident vascular, naștere prematură, mergând până la moarte fetală și deces matern.

Pe lângă identificarea factorilor de risc, este deosebit de importantă menținerea unor valori tensionale optime pe parcursul sarcinii, drept urmare subliniem importanța prezentării la medicul ginecolog încă de la începutul sarcinii, măsurarea valorilor tensionale și efectuarea primului consult ginecologic, luarea în evidență și efectuarea tuturor analizelor și testelor necesare unei evoluții optime ulterioare, sub urmărirea și monitorizarea atentă a medicului.

Dr. Baroș Viorel – medic primar Obstetrică-Ginecologie, Șef Secție – Spitalul Județean de Urgență Târgoviște

Banner