Prinși, ca într-o cursă de șoareci, în războiul declarațiilor și gesturilor politice ale lui 2018, prea puțini dintre noi avem timpul necesar (sau poate doar răbdarea și interesul) de a citi și printre rânduri.
Timpul, din perspectiva economică individuală, nu așteaptă însă dezmeticiri personale, iar traseele financiar-contabile sunt deja trasate de către alții, de cele mai multe ori. Fără prea multe comentarii, iată doar câteva repere ale debutului lui 2019, a căror eventuală interpretare, din perspectivă politico-administrativ-socială, rămâne exclusiv apanajul celui ce parcurge aceste rânduri.
Accizele pentru acest an cresc peste nivelul prevăzut în actualul Cod Fiscal, prin actualizare cu inflația. De la 1 ianuarie 2019:
– acciza este majorată la benzină de la 1.976 lei/1000 litri, la 2.038 lei/1000 de litri, cu 3,15% mai mare decât până în prezent. Similar, acciza la motorină este majorată de la 1.838 lei/1.000 l la 1.896 lei/1.000 l.
Impactul asupra prețului benzinei și motorinei va fi de aproximativ 7 bani pe litru.
– acciza aplicată la mia de țigarete crește începând cu 1 ianuarie de la 448,74 lei la 483,74 lei. Impactul este de 0,7 lei, la un pachet de țigări
–accizele la produsele energetice cresc și ele. Acciza la electricitatea utilizată în scop comercial urcă de la 2,37 lei la 2,44 lei/MWh. Și gazul petrol lichefiat utilizat pentru încălzire va trebui accizat mai mult de la 1 ianuarie, de la 537 lei/tona la 555 lei/tona.
Începând cu 1 ianuarie, salariul minim brut pe 2019 este de 2.080 de lei. La salariul minim brut de 2080 lei pe lună, salariul net primit de angajat este de 1263 lei, iar cheltuielile totale ale firmei sunt de 2127 de lei.
Tot din 1 ianuarie, pentru funcțiile cu studii superioare salariul minim brut este de 2.350 lei. La un salariu minim de 2350 de lei brut, salariul net primit de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă de 2403 lei.
Pensii:
„Prin derogare (…), începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei și începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei „ (Ordonanță de Guvern, decembrie 2018).
Astfel că până în toamna anului 2019, pensiile românilor vor rămâne la aceeași valoare ca în prezent. Însă, potrivit aceluiași proiect, valoarea punctului de pensie s-ar majora cu 15%. În aceste condiții, valoarea punctului de pensie ar putea avea valoarea de 1.265 lei, de la 1 septembrie 2019.
Și nivelul indemnizației sociale pentru pensionari s-ar putea majora tot din 1 septembrie 2019, cu 10%. Valoarea indemnizației ar putea ajunge astfel la 704 lei.
Scandalul
Florin Cîțu-PNL (foto)
„Darius Vâlcov confirmă criză! Cifrele prezentate de Darius Vâlcov sunt măsluite. #fakenews Datele OFICIALE despre execuția bugetului în 2018 apar după 25 ianuarie 2019.
Doar atunci MFP are situația EXACTĂ și FINALĂ a execuției bugetare. Aseară târziu am fost sunat din MFP și mi s-a spus că aceste cifre nu sunt reale. Mai mult, și asta este foarte grav.
Darius Vâlcov le cere angajaților de la finanțe să măsluiască datele în așa fel încât execuția finală să arate exact așa cum a anunțat el. Adică sub 3%”.
„Pentru a-i opri și a-i pedepsi pe cei responsabili este nevoie de trei lucruri: – Alo instituţiile statului, se aude? (Curtea de Conturi, Procuratura, CSAT…); – Îi cer public lui Teodorovici să permită ca o echipă de experți ai opoziției să verifice corectitudinea execuției bugetare.” ( a scris, în 2 ianuarie 2019, Cîțu, pe facebook)
Eugen Teodorovici (ministru de finanțe PSD-foto)
„Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă.
Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele. Nu e corect să dezinformezi populaţia.”
(a afirmat Teodorovici, supărat mai mult pe presă, pentru preluare, decât pe Cîțu, pentru afirmațiile făcute, de liberal)
Întârzierea
Legea Bugetului nu este adoptată. Conform legii, Parlamentul ar fi trebuit să fie în posesia proiectul legii bugetului de stat și a bugetului de asigurări sociale până la data de 15 noiembrie 2018. Nu s-a întâmplat acest lucru nici până acum. În lipsa unui buget de stat aprobat, administrațiile (județene și locale) nu pot întocmi bugetele proprii. Nu se poate demara nicio investiție, nu se poate construi nimic. Toată lumea funcționează cu a 12-a parte din bugetul anului precedent – un an al investițiilor “0”, în cele mai multe cazuri.