SĂNĂTATE: Videocolposcopia – Colposcopia

in Sănătate by
Banner

Videocolposcopia reprezintă o metodă de investigație a vaginului, vulvei și colului uterin cu ajutorul tehnicilor de microscopie directă, folosind un colposcop (un tip special de microscop) care are o putere de mărire de cca. 10-40 de ori. Această investigație are rolul de a diagnostica anumite leziuni la nivelul tractului genital inferior.

Rezultate modificate obținute în urma testului Babeș Papanicolau (ASCUS, LSIL, HSIL etc.) reprezintă indicații pentru realizarea colposcopiei:

  • Înainte de implantarea unui sterilet
  • Cervicite și vaginite persistente sau recidivante
  • Sângerare la contactul sexual
  • Suspiciunea unei leziuni cervicale la examenul clinic cu valve
  • Supravegherea unor leziuni cervicale vechi, mai ales atunci când se administrează un tratament conservator.

Conduita și pregătirea pentru colposcopie

  • Colsposcopia este bine să se realizeze în primele 5-20 de zile după menstruație.
  • Repaus sexual si evitarea dușurilor vaginale cu 48-72 de ore înainte.
  • Se recomandă tratarea în prealabil a vaginitelor infecțioase.
  • În condiții de hipoestrogenie (alăptare, postmenopauză, afecțiuni endocrine, etc) se face tratament local

Colposcopia este o componentă importantă a diagnosticului leziunilor precanceroase ale colului uterin. Se recomandă cu precădere femeilor active sexual, după vârsta de 21 de ani, mai ales în contextul unui Babeș Papanicolau modificat sau atunci când există o infecție virală cu virus HPV.

Cu ocazia colposcopiei se poate face și biopsie de la nivelul zonelor lezionale.

Fiecare femeie ar trebuii să și evalueze anual starea de sănătate. Este foarte importantă evaluarea și examinarea ginecologică periodică, pentru a putea preveni sau trata – după caz – eventualele afecțiuni care pot interesa orice femeie. În acest sens, efectuarea unui consult ginecologic și a unei ecografii pentru aprecierea stării de sănătate, ar trebuii să fie parte din apanajul vieții de zi cu zi a oricărei femei, pentru menținerea stării de sănătate la un nivel optim.

În cadrul cabinetului medical al domnului dr. Baroş Viorel , medic primar Obstetrică-Ginecologie, Șef de Secție in cadrul secției O-G II Spit. JUD. De Urgență Târgoviște , se practică consulturi ginecologice, ecografii cu sonda abdominală sau transvaginală , videocolposcopie , monitorizarea sarcinilor, planificarea familială – contracepție , montare sau extragere sterilete , efectuarea biopsiilor de endometru, întreruperi de sarcină – medicamentos sau curataj aspirativ , tratamente pentru infertilitate , ERAD , efectuarea de diverse tratamente și evaluarea stării de sănătate din punct de vedere ginecologic.

__________________________

Dr. Baroş Viorel este Medic Primar Obstetrica – Ginecologie, șef Secție Obstetrică – Ginecologie II Spitalul Județean de urgență Târgoviște

__________________________

Banner