Centrul de Cercetări în Științe Politice și Comunicare din cadrul Universității “Valahia” din Târgovişte și Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” au organizat Conferința „Camino de Santiago în România”.
Camino de Santiago („Drumul lui Iacob”) este un traseu străbătut de pelerini care traversează Spania de la est, de la poalele munților Pirinei până la vest, pentru a ajunge la mormântul apostolului Iacob cel Mare din orașul Santiago de Compostela, capitala regiunii spaniole Galicia. Este considerat al treilea pelerinaj creștin după Ierusalim și Roma.
Scopul conferinței a fost acela de a aduce în atenția românilor acest drum de pelerinaj, dar și promovarea unui „Camino în România”, unul care să capete cel puțin greutatea celui din Spania. În zilele noastre deplasările au un caracter cultural, fără a lipsi dimensiunea religioasă.
În cadrul conferinței au susținut prelegeri prof. univ. dr. Ion Nicolae, preşedintele Asociaţiei prietenilor „Camino de Santiago” și preotul Javier Quesada.
Prima asociație „Prietenii Sfântului Iacob” a fost înființată în 1950 la Paris, iar un deceniu mai târziu în Spania. În România, Asociaţia prietenilor „Camino de Santiago” (APCS) a fost înființată în 2016. Cei implicați în proiect cercetează datele istorice din Camino de Santiago pe teritoriul românesc pentru a-l putea semnaliza și străbate.
Biroul imagine și comunicare, Universitatea „Valahia”